Науковці зрозуміли, чому мавпи-капуцини обтираються сечею

— 25 лютого 2011, 10:56

Згідно з результатами дослідження, капуцини-фавни з допомогою такої відвертої поведінки намагаються привернути увагу потенційних партнерів для спарювання, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Матеріал, у якому роз'ясняються деякі аспекти поведінки цього виду приматів і який опубліковано в Американському журналі приматології, може покласти кінець багаторічній суперечці про те, що саме змушує тварин умиватися своїми виділеннями.

Зі справедливості до капуцинів варто зазначити, що вони - не єдині, хто має таку звичку: також за цим заняттям були помічені колумбійські ревуни, білячі мавпи (або саймири) та інші підвиди капуцинів.

За спостереженнями біологів, як і перераховані вище представники загону приматів, капуцини-фавни набирають сечу в лапки, а потім ретельно обтирають нею свої кінцівки і стегна.

Наразі існує низка гіпотез на тему того, що притягує "братів наших менших" до продуктів їхньої життєдіяльності.

Зокрема, вчені припускали, що сеча сприяє регулюванню температури тіла або ж допомагає їм швидше упізнавати одне одного. Підтвердити ці теорії поки що не вдалося.

"Як показало дослідження, самці натираються сечею більш інтенсивно, коли поблизу з'являється особина жіночої статі", - розповідає експерт з приматології Кімберлі Філіпс з університету Трініті в Сан-Антоніо, штат Техас.

"Оскільки самки капуцинів при тічці активно йдуть на контакт із потенційними партнерами, ми припустили, що "сечовий душ" сприяє передачі інформації про статус самця і рівню його готовності до спарювання", - додала вона.

У ході експерименту вчені пропонували самкам капуцинів дві ганчірки: одну просякнуту феромонами капуцина-підлітка, і другу, позначену дорослим "мачо-капуцином", - а потім сканували їхній мозок за допомогою магнітно-резонансної томографії.

Судячи з отриманих знімків, мозкова активність жіночої особи істотно збільшується, коли вона відчуває запах статевозрілого самця, у порівнянні з запахом підлітка.

Причиною тому, на думку вчених, є висока концентрація тестостерону в урині дорослих самців. Наявність і кількість цього гормону в сечі пов'язана не тільки з їхньою статевою зрілістю, але й із соціальним статусом: чим він вище, тим більше тестостерону.

Реклама:

Головне сьогодні