Створено найменший комп'ютер у світі – 1 квадратний міліметр

— 25 лютого 2011, 13:06

Пристрій для вимірювання тиску розміром 1 квадратний міліметр будуть вживляти в око пацієнтам.

Комп'ютер має низькопотужний мікропроцесор, сенсор тиску, пам'ять, тонкоплівкову батарею, сонячну батарею та антену, що передаватиме дані на зчитувальний пристрій.

Пристрій, розроблений спеціалістами з Університету Мічігану, ще не має назви. Надходження його в продаж очікується за кілька років, повідомляє The Daily Mail.

"Наступним великим кроком буде досягти (створення) систем міліметрового розміру з багатьма програмами для моніторингу нашого тіла, довкілля та осель", - каже один з винахідників пристрою, професор Денніс Сільвестер.

Процесор пристрою для вимірювання очного тиску належить до третього покоління чіпів "Фенікс", зі "сплячим режимом" для скорочення обсягів споживання енергії.

Найновішій системі достатньо 15 хвилин, аби здійснити вимірювання. Споживає вона в середньому 5,3 нановатт.

Аби батарея заряджалася, її слід щодня на 10 годин виставляти на денне світло, або ж на 1,5 години - на сонце. Інформацію прилад може зберігати протягом тижнів.

"Це перша справді завершена міліметрового розміру комп'ютерна система", - каже про свій винахід професор Сільвестер.

"Наша робота унікальна в тому сенсі, що ми думаємо про завершені системи, в яких усі компоненти є низькопотужними та вміщуються на одному чіпі. Ми можемо збирати дані, зберігати їх та передавати", - розповідає він.

Науковці звертають увагу на відомий закон Гордона Белла про те, що з кожним десятиріччям з'являтимуться менші та дешевші комп'ютери.

Так, на зміну персональним комп'ютерам 1980-х прийшли лептопи 1990-х, а в новому тисячолітті з'явилися смартфони.

Реклама:

Головне сьогодні