В українських дитбудинках морять голодом дітей-інвалідів - закордонні ЗМІ

— 8 лютого 2011, 15:20

У дитячому будинку в місті Торез міститься близько 100 дітей з хронічними захворюваннями та інвалідністю, причому близько 12 дітей на рік помирає, пише Inopressa з посиланням на The Sunday Times.

10-річний Анатолій, який страждає на дитячий церебральний параліч, важить не більше 6,5 кілограмів, розповідають кореспонденти Деніел Фогг і Мартін Фолі.

Його слід було б годувати висококалорійним дитячим харчуванням, але воно коштує дорого, пояснила нянечка Світлана. Так що тепер Анатолій знаходиться при смерті.

"У співробітників дитбудинку велике навантаження, і часто вони не можуть надати дітям з ДЦП всю необхідну допомогу при годуванні У важких випадках, можливо, необхідно годування через зонд", - йдеться в статті.

"Я бачила, як у Торезі годують дітей Вони витрачають секунд тридцять на те, щоб засунути дитині в рот якусь рідку суміш;. Суміш виливається з рота, а вони переключаються на наступну дитину", - повідала в інтерв'ю Тереза Філлмон, керівниця американської благодійної організації, яка допомагає українським дитбудинкам.

Директор дитбудинку Олександр Васякіна заперечує, що діти голодують:

"Вони хворі, зважаючи на своє стану їх організм неправильно перетравлює їжу Ми намагаємося залучити "Нестле" та інші американські фірми, щоб вони забезпечували нас продуктами, які краще засвоюються".

Зі свого боку, медсестра Джо-Енн Валансола і дієтолог Христина Хеглунд, відвідували дитбудинок у Торезі, теж вважають, що діти страждають від недоїдання.

У дітей великі животи, але тонкі руки і ноги, пояснила Валансола. Філлмон називає Торезький дитбудинок гіршим, який бачила в Україну.

"Нещодавно Україну знову висловила бажання вступити в ЄС, який закликає її продемонструвати свою готовність до членства шляхом відстоювання прав людини. Одкровення про життя в дитбудинку в Торезі змушують засумніватися, що Україні дійсно прихильна цієї мети", - йдеться в статті.

Всього в Україні 55 дитбудинків для дітей-інвалідів. Недоїдання - не єдина проблема.

"Три колишніх вихованця розповіли, що піддавалися знущанням з боку співробітників інших подібних установ", - говориться в статті.

Так, 20-річний Максим Мелецький каже, що в дитбудинку на південно-сході країни, куди його перевели у віці 15 років, співробітники обкрадали дітей, а побиття були звичайним явищем.

"Не всі діти в дитбудинках для інвалідів серйозно хворі. Деяких відправляють туди, тому що у них всього лише астма, вовча паща або невуси. Філлмон сказала, що всі інші дитбудинку, які вона відвідала," містяться в прекрасному стані милосердними людьми". Але тривоги у зв'язку з роботою деяких установ для інвалідів стали поштовхом до урядового розслідування, мета якого - викорінити корупцію в цій системі ", - говориться в статті.

Реклама:

Головне сьогодні