Українським жінкам у бізнесі важче, ніж чоловікам - дослідження

— 9 лютого 2011, 18:09

В українському бізнесі панують гендерні відмінності, стверджують експерти Міжнародної фінансової корпорації, що є однією з інституцій групи Світового банку.

До економічних реформ в Україні особливо чутливі жінки, і зміни у законодавстві матимуть більший ефект саме для жіночого бізнесу, оскільки близько 70 % жінок зайняті у торгівлі, громадському харчуванні і послугах, повідомляє Радіо "Свобода".

В останні роки в Україні майже 80 % усіх підприємств очолюють чоловіки. Це наслідок того, що на початку 90-х саме чоловіки мали більший доступ до майна.

Малий бізнес вимагає більшої відповідальності, ніж великий, вважає керівник організації "Жіночі перспективи" у Західній Україні Любов Максимович.

"Жінки справді важливі для економіки, і це уже давно визнала Швеція, яка виділила свого часу гроші, і жінкам купили машини - пральні та для миття посуду. У жінок з'явився вільний час, і вони почали бізнес", - пояснює вона.

"Жінки здатні підтримувати імідж фірми, вони відповідальніші. Жінка здатна брати на себе відповідальність, а чоловіки у великих корпораціях збирають наради і приймають колегіальні рішення", - додала Любов Максимович.

Чим більше підприємство, тим більша ймовірність, що його очолює чоловік і його підлеглими та компаньйонами є теж чоловіки - засвідчило дослідження Міжнародної фінансової корпорації. А бізнеси, очолювані жінками, у вісім разів частіше наймають на керівні посади жінок.

Найбільшими перепонами для жінки-підприємця в Україні є наступні: складніше отримати кредит у банку, бо жінка не має майна; зазнає більшого навантаження з боку органів контролю; має обмежений доступ до інформації та навчання.

Фірми, якими керують жінки, мають невеликі прибутки, витрачають більше грошей на оформлення документації для податкової.

Майже половина жінок-підприємців, що брала участь в дослідженні, зізнались, що їм доводилось робити "подарунки" органам контролю, розповів спеціаліст з гендерних питань регіону Європи та Центральної Азії Міжнародної фінансової корпорації Денис Торхов.

За його словами, нормальний розвиток економіки неможливий без повноцінної участі жінок.

Реклама:

Головне сьогодні