Тест

Далай-лама відмовився від статусу політичного лідера Тибету

Духовний лідер Тибету у вигнанні Далай-лама оголосив у четвер про намір відмовитися від своєї політичної ролі, вирішивши, що настав час поступитися місцем "вільно обраному" лідеру, повідомляє Inopressa з посиланням на Le Figaro.

"Починаючи з 1960-х років я невпинно повторював, що тибетцям потрібен вільно обраний народом лідер, якому я міг би передати владу. Сьогодні я прийшов до того, щоб зробити цей крок", - наводить видання слова Далай-лами.

Він сказав, що передасть в тибетський парламент поправку, що дозволяє обрати його наступника вже наступного тижня.

Тим не менш, Далай-лама заявив, що не має наміру виходити з політичної боротьби і продовжить "грати свою роль на захист правого діла Тибету".

"Улюбленець власного народу і визнаний символ на Заході, Далай-лама є для світу уособленням буддійських цінностей та боротьби тибетців проти китайської адміністрації Тибету. Незважаючи на вік і стан здоров'я, він продовжує роз'їжджати по світу, відстоюючи боротьбу народу Тибету", - зазначає газета.

Далай-лама заявляє, що є прихильником примирення з Китаєм і "серединного шляху", який передбачає "культурну автономію" Тибету.

"Думка про його смерть змушує побоюватися ослаблення тибетського руху боротьби за, незалежність або автономію буддистського регіону контрольованого Пекіном", - підкреслює видання.

Вибір нового Далай-лами традиційно здійснюють найвисокопоставлені лами, проте китайський комуністичний режим нещодавно заявив, що залишає за собою останнє слово.

До слова, Пекін охарактеризував заяву Далай-лами як "хитрість", покликану "обдурити міжнародне співтовариство".