Рейтинг багатіїв Forbes: рекорди, тріумф Facebook та засилля росіян

"Чому ми витрачаємо стільки часу на підрахунок чужих грошей Тому що ці магнати мають могутністю, яке дозволяє їм визначати, яким буде наш світ?", - пишуть автори Forbes.

У цьому році в рейтингу мільярдерів Forbes встановлено два рекорди. Перший: за чисельністю фігурантів списку - видання нарахувало у світі 1210 людей зі статком не менше мільярда доларів, що є абсолютним рекордом за 25-річну історію складання цього рейтингу.

Так само вперше сукупні статки людей, включених до списку мільярдерів, журнал оцінив в 4,5 трильйона доларів.

На вершині рейтингу багатії вже другий рік поспіль майорить ім'я мексиканського медіамагната Карлоса Сліма.

Статки Сліма експерти оцінили в 74 мільярди доларів. У порівнянні з 2010 роком його статок збільшився на 20,5 мільярда доларів.

Карлос Сліма має найбільше грошей у світі

Другий рядок у списку найбагатших людей світу, також як і рік тому, займає засновник Microsoft Білл Гейтс.

Стан Гейтса укладачі рейтингу оцінили в 56 мільярдів доларів. За минулий рік засновник Microsoft став багатшим, за версією Forbes, на три мільярди доларів.

Білл Гейтс не втрачає другої позиції

На третьому місці, як і роком раніше, розмістився американський фінансист Уоррен Баффет з 50 мільярдами доларів. За рік, що пройшов з моменту публікації рейтингу попереднього, статок Баффета збільшився на три мільярди доларів.

Цікаво, що до цьогорічного ТОП найбагатших людей світу увійшли шість людей, що мають відношення до створення і розвитку соціальної мережі Facebook. Четверо з них з'явилися в цьому рейтингу вперше.

Уоррен Баффет за рік заробив 3 мільярди доларів

Звісно, ім'я засновника і глави найбільшої в світі соціальної мережі Марка Цукерберга у рейтингу за версією Forbes фігурує не вперше. Однак цього року Цукербергу вдалося заскочити на 52-е місце з 13,5 мільярдами доларів.

Минулого ж року голова Facebook посідав лише 212 місце, а його статок оцінювався у 4 мільярди доларів.

Вперше в рейтинг Forbes потрапили співзасновники соцмережі 26-річний Дастін Московіц (наймолодший мільярдер у цьому списку) і 28-річний Едуардо Саверіна, а також інвестори Шон Паркер і росіянин Юрій Мільнер. Останнім з "шістки Facebook" став інвестор Пітер Тіль. Незважаючи на зростання стану з 1,2 до 1,5 мільярда доларів, він опустився з 828 до 833 місця в загальному списку.

Цукерберг "затяг" до рейтингу ще 4 людей, що мають відношення до Facebook

Серед інших представників інтернет-індустрії в списку Forbes слід відзначити засновників корпорації Google Сергія Бріна і Ларрі Пейджа, які, як і в минулому році, поділили 24 місце. Стан кожного з них цього року збільшилася з 17,5 до 19,8 мільярдів доларів.

[L]Крім того, стан Робіна Лі, творця популярної китайської пошукової системи Baidu, укладачі рейтингу оцінили в 9,4 мільярда доларів, а засновника Alibaba.com Джека Ма - в 1,6 мільярда доларів.

До цього року більшість у рейтингу Forbes, як і раніше становлять американці, та цього року прорив зробили багатії з інших країн. Так, Росія, поряд з Китаєм, переступила рубіж в 100 мільярдерів, яким раніше могли похвалитися лише США. У російській частині списку 30% складають новачки.

Що до українців, цього у рейтингу Forbes-2011 першим серед українців у цьому списку найвищу сходинку посів депутат і бізнесмен Рінат Ахметов. Він розмістився на 39-й сходинці зі статком у 16 мільярдів доларів.

Ахметов - найбагатший українець у рейтингу мільярдерів

Бізнесмен Віктор Пінчук зайняв у рейтингу "Forbes" 336-те місце зі статком, який оцінюється у 3,3 мільярди доларів.

Президент групи компаній "Смарт-Холдинг" Вадим Новінський зі статком 2,7 млрд. дол. посів 420 рядок списку.

На 459 місці у рейтингу - співвласники групи "Приват" Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Їхній статок у цілому оцінюється на рівні 2,5 млрд. дол.

Керівник групи "Фінанси й Кредит" Костянтин Жеваго зайняв 488 місце в списку зі статком у 2,4 млрд. дол.

Останнім серед українських мільярдерів у списку виявився співвласник холдингу "Кернел груп" Андрій Веревський (1,1 млрд. дол., 1057 місце).

Дещо випередив його в рейтингу почесний глава ТОВ "Агрохолдинга "Авангард" Олег Бахматюк (1 млрд. дол., 1140 місце).

Найбагатшим росіянином, за версією Forbes, став голова ради директорів Новолипецького металургійного комбінату Володимир Лісін. У рейтингу 2011 Лісін займає 14-е місце з 24 мільярдами доларів. Роком раніше Forbes помістив Лісіна лише на 32-е місце, оцінивши його статки в 15,8 мільярда доларів.

Фото АР та Сегодня

Реклама:

Головне сьогодні