Тест

В Україну "просяться" ще три лоу-кости

Відразу декілька компаній повітряних перевезень озвучили свої плани щодо початку виконання в 2011 році рейсів в Україну або розширення мережі своїх призначень з України за рахунок регіональних центрів. Серед компаній, які поки ще не літають в Україні, але мають намір відкрити рейси в нашу країну в найближчим часом, - російська "Авианова", ізраїльська Arkia Express, шрі-ланкійська Mihin Lanka, пишуть Экономические известия.

"Авианова" досі спеціалізувалася на дешевих перевезеннях усередині Росії на літаках Airbus A-320, але нещодавно отримала від російських регулюючих органів призначення на рейси з Москви в Україну і Білорусь. Серед перших міжнародних маршрутів авіакомпанії будуть Москва - Харків і Москва - Сімферополь, призначення на які почне діяти вже з початку літньої навігації. Компанія отримала право літати за цими маршрутами до п'яти разів на тиждень.

Arkia Express вже в цьому місяці відновлює виконання рейсів після того, як пішла з українського ринку в 2009 році. Таке рішення пов'язане зі скасуванням візового режиму між Україною та Ізраїлем. Рейси перевізника зв'яжуть Київ і столицю Ізраїлю Тель-Авів, які будуть здійснюватися з частотою два рази на тиждень. Варто відзначити, що на даному маршруті вже літає чотири авіаперевізника, а загальна кількість дозволених частот між Києвом і столицею Ізраїлю становить 42 рейси на тиждень.

Про плани розпочати польоти в Україну шрі-ланкійської авіакомпанії Mihin Lanka стало відомо зі слів секретаря Міністерства цивільної авіації Шрі-Ланки Раньіта Сільви. Він повідомив, що подібна домовленість з українською владою вже досягнута, але не уточнив, коли саме компанія планує розпочати польоти. Mihin Lanka літає в такі країни, як Індія, Бангладеш, Індонезія, ОАЕ.

Примітно, що всі три згадані авіакомпанії позиціонують себе як низькобюджетні перевізники. Це означає, що, з одного боку, квитки на їхні рейси повинні бути недорогими (наприклад, Arkia Express збирається продавати місця на рейс Київ - Тель-Авів по 200 доларів). З іншого боку - можливість скористатися стикувальним сервісом буде обмежена (така політика low-cost компаній).

Ще однією помітною тенденцією ринку авіаперевезень стане цього року концентрація інтересу іноземних компаній на регіонах. Так, у літньому сезоні відразу три нові призначення в українські міста відкриє чеська авіакомпанія Czech Airlines. Перевізник розширить свою маршрутну мережу в Україну за рахунок Харкова, Донецька і Львова, звідки тепер прямими перельотами можна буде дістатися до Праги. Частота рейсів до Львова складе чотири рейси на тиждень, до Донецька - три, до Харкова - два рейси на тиждень. Досі Czech Airlines літала тільки в два українських міста - Київ і Одесу.

Стало відомо і про плани по розширенню присутності на українському ринку польського перевізника LOT Polish Airlines. У компанії повідомили про те, що ведуть роботу над відкриттям нового маршруту: Варшава - Донецьк. Зараз LOT літає з Варшави до Києва, Львова та Одеси.

Нагадаємо, раніше вже повідомлялося, що в Україні можуть почати літати шість авіакомпаній лоу-кост - тих, які пропонують дешеві квитки на авіарейси: російська "Авианова", ірландська Ryanair, арабська FlyDubai, німецька Air Berlin, словацька Danube Wings і британський Easy Jet.