Цього року виші знизять ціни на навчання – Табачник

— 15 березня 2011, 12:56

Про це Дмитро Табачник заявив у понеділок на прес-конференції в Полтаві, передає УНІАН.

За словами міністра, на зниження цін на навчання вплине жорстка конкуренція між навчальними закладами.

"Це станеться так, як і восени на Сорочинському ярмарку дешевшають яблука і кавуни, тому що їх стає більше. На сьогодні у нас в Україні 700 000 ліцензованих місць у вишах. А назустріч їм йде лише 191 тисяча випускників. До випускників цього року додадуться ті, хто не вступив у попередні роки. Максимум буде 240-250 тисяч абітурієнтів. А пропозиція - більш як 700 тис. місць. Для недержавних навчальних закладів шлях тільки один - вони змушені пропонувати вигідніші сприятливі умови", - сказав Табачник.

Він відзначив, що міністерство не планує розробляти штучну систему зменшення оплати за навчання.

"Штучно це запровадити неможливо. Зменшення цін відбудеться само собою через конкуренцію", - впевнений міністр.

Табачник також заявив, що у вищих навчальних закладах в 2011 році буде збільшено державне замовлення на підготовку дефіцитних кадрів, зокрема, фахівців з комп'ютерних технологій.

При цьому, за словами міністра, відбудеться істотне скорочення держзамовлення ВНЗ на спеціальності, які не користуються попитом на ринку праці, повідомляє Інтерфакс з посиланням на прес-службу міністерства.

Табачник повідомив, що в даний час в Україну більше 35 тисяч молодих людей з дипломами про вищу економічну освіту і ще більше (45 тисяч) - з дипломами юристів - не можуть знайти роботу.

"Платники податків не повинні оплачувати навчання тих, хто після вузів стає на біржу праці", - зазначив міністр.

Він додав, що скорочення держзамовлення вузів не буде занадто проблематичним, оскільки майже в 2 рази в порівнянні з минулим роком зменшиться кількість випускників шкіл.

Реклама:

Головне сьогодні