Українці в Японії не виходять з дому й готують їжу на багатті

— 15 березня 2011, 15:09

Наразі в Японії офіційно зареєстровані 1590 громадян України. На консульському обліку перебуває 519 українців.

Такі дані оприлюднив у вівторок прес-секретар міністерства закордонних справ Олександр Дікусаров, пише Інтерфакс.

За словами речника відомства, президент України Віктор Янукович доручив уряду вивчити шляхи можливої евакуації співвітчизників з постраждалої від стихії Японії.

Він додав, що мова йде про вивчення всіх можливих шляхів, які можуть бути використані для евакуації українців з Японії.

У нашому посольстві зазначили, що зараз формуються списки охочих евакуюватися, але вивозити дійсно будуть тоді, коли погіршиться ситуація в Японії.

"На сьогодні ситуація під контролем і стабільна. Витоку радіації немає", - заявив радник посольства України в Японії Юрій Лутовинов.

Решта українців, які в основному живуть в Токіо і на півдні країни, запевняють що ситуація в країні далеко не така жахлива, як уявляють ЗМІ, пише Сегодня.

"Немає ніякої паніки і хаосу. І головне - країна повністю не зруйнована! А де сталася трагедія, оперативно почали роботу всі без винятку служби обслуговування населення, надання допомоги", - заявила мешканка Токіо Наталя Ковальова.

За словами українців, які наразі проживають в Японії, відчувається нестача води та продуктів.

"Ми живемо в центральній частині міста, яка не постраждала. Найбільше руйнувань - на узбережжі і в 2-3 кілометрах від нього, причому не стільки від землетрусу, скільки від цунамі", - розповів В'ячеслав Онищенко.

Він розповів, що у момент сильного поштовху зникло світло, трохи пізніше - газ вода і. Світло дали тільки на третій день, а потім і воду.

"Головна проблема зараз - немає газу. Два дні ми готували на вогнищі у дворі разом з сусідами і господарями квартири. Разом грілися біля вогнища, дивилися на зірки. Таких зірок у Сендаї не бачили давно... Зараз магазини відкриваються на пару годин, ми змогли купити рис, спагеті, овочі", - зауважив В'ячеслав.

Що ж стосується радіації, то жителям Японії рекомендується вдень ходити в масках.

"Ми намагаємося не виходити з дому, щоб при новому землетрусі не потрапити в цунамі і не заважати рятувальникам. Зараз японські сили самооборони шукають під уламками людей, а потім, як зазвичай буває, почнуть встановлювати будиночки для постраждалих. Багато хто самі вивезли із зони лиха своїх рідних. Наші знайомі забрали своїх батьків. Ті вижили, але своїми очима бачили, як хвиля забрала їхній будинок. Вони у чому були в момент цунамі, з тим і залишилися. Приїхали сюди зовсім приголомшені. Ми намагаємося їх відвернути розмовами", - додав він.

За словами В'ячеслава, аеропорт Сендая закритий. Журналісти туди добираються в гумових чоботях по озерам з бруду. А на злітно-посадочних смугах валяються машини і легкі літаки, принесені цунамі.

Олена з Кавасакі, що під Токіо, каже, що в місті почали відключати світло, а квитки на літак подорожчали в чотири рази.

"Підземні поштовхи тривають, кажуть, це буде ще довго, і залишається ризик вибуху реакторів АЕС. Я з сім'єю хочу виїхати", - заявила жінка.

"У посольстві нам відповіли, що ситуація в Японії абсолютно стабільна, і поки евакуація не проводиться. Нам сказали, що будуть вивозити, тільки якщо все буде критично. У той же час квитки на літаки дістати неможливо - вони розкуплені, а частина подорожчала в рази чотири!", - зауважила Олена.

За її словами, інші посольства розіслали своїм громадянам попередження не пити воду з-під крана, оскільки вона може бути заражена радіацією.

"Води в магазинах практично немає, їжу дуже швидко розкуповують, і деякі продукти потрібно шукати в декількох магазинах. Мене дуже насторожує, що молодша дитина постійно спить. З сьогоднішнього дня почали відключати світло по районах на кілька годин. Багато шкіл і дитсадки закриті. Ми на вулицю не виходимо. Місто взагалі наче пустеля в останні дні - люди вважають за краще не виходити з дому. Насторожує, що по японським телеканалам інформація про АЕС проходить із запізненням - спочатку передають BBC і CNN, а потім тільки всередині країни", - зауважила вона.

Як повідомлялося, за даними поліції, кількість загиблих або зниклих без вісті в результаті стихійного лиха в Японії перевищило 6 тисяч осіб.

Поліція вже підтвердила смерть 2475 осіб, ще 3611 числяться зниклими без вісті.

У постраждалих від землетрусу регіонах знаходиться безліч невпізнаних тіл. Вдалося ідентифікувати 1 тисячу 60 тіл, з яких 420 були передані сім'ям.

Раніше повідомлялося про щонайменше 5 тисяч загиблих і зниклих без вісті.

Реклама:

Головне сьогодні