Історію Чорного моря прочитали в сталагмітах

— 17 березня 2011, 14:40

Склад води Чорного моря досить сильно змінювався в часі через приток прісної води з річок, а також з-за регулярних контактів з водами Середземного моря через дрібну протоку Босфор і Егейське море. Проте досі вчені не могли визначити точне "розклад" цих змін через недостатню кількість осадових порід.

Автори нової роботи, опублікованої в журналі Nature Geoscience, вибрали в якості орієнтира сталагміти в печері Софулар, розташованої в північній частині Туреччини в десяти кілометрах на південь від Чорного моря, пише Лента.ру з посиланням на Science News.

Сталагміти представляють собою застиглі стовпи з сольових шарів, джерелом солі для яких була морська вода, яка випаровується з Чорного моря. Вода проливалася дощем на узбережжі і з калюж, що утворювалися на поверхні, просочувалася в печеру.

Вчені аналізували ізотопний склад кисню у сольових шарах (ізотопами називають атоми одного і того ж елемента, в ядрах яких міститься різне число нейтронів). Співвідношення ізотопів кисню-16 та кисню-18 у Чорному та Середземному морях достовірно відрізняється, тож, вивчаючи цей параметр, дослідники можуть встановити, чи перемішувалися води двох цих морів. Ізотопний склад річкових стоків також помітно відрізняється від морського.

За підсумками своєї роботи автори з'ясували, що перемішування Чорного і Середземного морів за останні 670 тисяч років відбувалося як мінімум 12 разів. Крім того, дослідники уклали, що як мінімум сім разів у Чорне море потрапляла вода з Каспійського моря.

Перемішування морів могло відбуватися через танення льодовиків на Землі і загального підйому рівня води на планеті - моря просто виходили зі своїх берегів.

Одна з гіпотез виникнення Чорного моря в сучасному вигляді припускає, що воно з'явилося в результаті затоплення - вважається, що близько 7,5 тисяч років Середземне море перелилося через край і змішалося з водами найбільшого прісноводного озера, яке існувало на місці Чорного моря.

Нещодавно інший колектив дослідників з'ясував цікаві деталі історії Середземного моря - учені встановили, що близько 5,3 мільйона років тому воно наповнилося водою в результаті катастрофічної повені, причому підйом рівня води стався всього за два роки.

Реклама:

Головне сьогодні