Макаки впізнають один одного по фотографіях

— 18 березня 2011, 10:30

До такого висновку прийшли вчені, спираючись на результати дослідження, проведеного в одному із заповідників Франції.

У ході експерименту фахівці з приматів показували тваринам зображення інших особин. Навіть без додаткового навчання мавпи з цікавістю розглядали фотографії своїх побратимів, причому знімки невідомих їм особин вони вивчали довше, ніж зображення своїх друзів.

На молодих макак фотографії мали ще більший ефект зачарування, але водночас збивали їх з пантелику. Багато хто намагався доторкнутися до картинок і привітати своїх товаришів.

Ці спостереження привели вчених до висновку, що багато магот здатні розрізняти один одного по фотографіях, і навіть ті, кому це не вдається, з віком можуть навчитися.

Група фахівців з Геттінгенського університету та їхні колеги з німецького Центру для вивчення приматів вели спостереження за мавпами, що живуть на території заповідника, який знаходиться в муніципальному окрузі Рокамадур на південно-заході Франції, передає ВВС.

Макак, які можуть вільно пересуватися територією заповідника, фотографували для того, щоб стежити за ними індивідуально.

"Несподівано один з особливо жвавих представників зграї вихопив картку з фотографією і почав її розглядати. Тоді один із стажистів поцікавився, чи впізнають вони чужі мордочки з фотографій?" - розповідає голова проекту Джулія Фішер.

Фішер та її колеги вирішили влаштувати невеликий експеримент: спочатку вони показали тваринам фотографії їх "друзів", а потім - знімки мавп з інших зграй.

"Примітно, що дорослі макаки довше дивилися на зображення незнайомих їм особин. У той час, як молодь з цікавістю вивчала всі знімки", - розповідає Фішер.

Реклама:

Головне сьогодні