Сильні землетруси можуть бути у всій Україні - експерти

— 23 березня 2011, 12:37

Про це розповіли українські та іноземні вчені в ході телемосту на тему наслідків нещодавнього катаклізму в Японії, пише Сегодня.

"Через нашу країну (південні райони, карпатський регіон) проходить активний сейсмологічний пояс планети, який утворився при зіткненні Євразійської і Африканської материкових плит. У ньому досить часто (до 100 разів на рік) відбуваються землетруси різної величини", - каже заступник директора інституту геофізики НАН України Олександр Кендзьора.

"На платформі (а це вся інша Україні) трясе рідше, але поштовхи також можуть бути сильними. Наприклад, у Тернопільській області у 2006 році було 6-бальний землетрус. А в районах з ослабленими ґрунтами (там, де викорчувані ліси, часті зсуви) можуть спостерігатися і 7-8-бальні ефекти (при таких коливаннях руйнуються будівлі)", - додав він.

За його словами, найбільш небезпечними зонами, як і раніше залишаються карпатський, кримський регіон, південно-західна частина Одеської області і Буковина.

"Хибна думка, що на платформі не може бути землетрусів, призвело до того, що у нас на сході країни немає жодної сейсмічної станції. І про землетруси в центрі і на сході України ми дізнаємося від російських колег", - говорить Кендзьора.

За його словами, зараз в Україні всього 38 таких станцій, тоді як у маленькій Швейцарії - близько 200. За найскромнішими підрахунками вчених, нам потрібно 76.

Вчені також кажуть, що японський землетрус повністю перевернув їхні уявлення про природу цього явища. Так, до цього катаклізму вважалося, що при 9-бальний землетрус прискорення (зміна швидкості руху ґрунту, від нього також залежить ступінь руйнувань) може бути максимум 0,4 g (1 g = 9,8 м/сек.).

"Але японська катастрофа показала всі 2,7 g. Це призвело до бліьших руйнувань, ніж очікувалося. І це значить, що настав час переглянути всі параметри землетрусів", - говорить директор вірменського Інституту геофізики та інженерної сейсмології ім. Назарова Севада Огасян.

Кендзьора додає, що, відповідно, потрібно переглянути і дані, які використовують проектувальники при споруді будівель.

Реклама:

Головне сьогодні