Папа Римський зняв з євреїв провину за розп'яття Христа

— 3 березня 2011, 11:49

У книзі "Ісус з Лазарету. Частина II", витримки якої було опубліковано в середу, Бенедикт пояснює за допомогою теологічного аналізу біблійних текстів, що немає ніяких підстав стверджувати, що в Писанні є аргументи того, що єврейський народ несе відповідальність за смерть Ісуса Христа.

Мовляв, інтерпретації слів з Писанні про винність євреїв у розп'ятті Христа, були використані протягом століть, щоб виправдати переслідування євреїв, пише The Washington Post.

Хоча Ватикан протягом останніх п'яти десятиліть закликає не покладати на євреїв колективну відповідальність за загибель Христа, єврейські теологи вважають, що книга уродженця Німеччини, який перебував свого часу в гітлерюгенді, зіграє позитивну роль у боротьбі з віковими забобонам, що знайшли відображення у сучасних нацизмі та антисемітизмі.

Зокрема, рабин Давид Розен, глава відділу з міжконфесійних зв'язків в Американському єврейському комітеті, вважає: людині властиво приймати багато речей на віру, не вимагаючи доказів, і часто це призводить до помилок - таким, наприклад, як антисемітизм.

Він нагадує, що в 1965 році Ватикан під керівництвом Папи Павла VI випустив офіційну Декларацію про ставлення Церкви до нехристиянських релігій Nostra Aetate - "Наш час". Цей документ, в якому говорилося про те, що євреї не несуть відповідальності за смерть Христа, поклав початок воістину революційним змінам у стосунках між християнством та іудаїзмом.

Проте книга, написана Папою Римським, буде, на думку Розена, мати значно більшу популярність серед населення планети, ніж старі документи, які мало хто читає.

У 2007-му році Бенедикт випустив першу частину книги "Ісус з Назарету". У ній Папа Римський запропонував дуже особисті роздуми про ранні роки життя Христа і його вчення.

Друга ж книга понтифіка, яка надійде у продаж 10 березня, стосується заключної частини життя Христа, його смерть і воскресіння.

Реклама:

Головне сьогодні