Тест

Що українці шукають в Інтернеті

З 2005-го року кількість пошукових запитів з України зросла у 30 разів, а з 2000-го - у всі 100. Тому було вирішено з'ясувати, які питання найбільше хвилюють українських користувачів всесвітньої павутини.

Оскільки до 80% всіх запитів робляться на "Google", до 27% - на "Яндексі" і тільки 1% - на вітчизняній "Меті", bigmir.net, mail.ru, то аналіз було проведено враховуючи дані трьох перших пошуковиків,.

Цікаво, але найчастіше українців хвилюють питання, що починаються словом "чий" - "чий ти син", а перша асоціація зі словом "лікар" - хірург. Найпопулярніший колір в Україні - чорний.

Пошукові системи, із різною періодичністю спостерігають за вподобаннями своїх користувачів. Отримані дані часто з'являються у відкритому доступі. Деякі, до прикладу "Яндекс", проводять ще й аналіз інтересів українців по темам чи датам. Результати бувають цікавими. Наприклад, добірка запитів до 8-го березня: "ролик к 8 марта о нелегком труде женщины синхронное плаванье", "я ведущая концерта к 8 марта как провести концерт?", "стихи чтобы подарить микроволновку на 8 марта", "что значит получить в подарок на 8 марта набор вешалок".

Кожного року, топ-десятка запитів українців відрізняється в залежності від актуальності інформації. Так, у 2007 році улюбленим запитом було слово "робота", а коли у 2009-му закінчився бум на "Однокласники", вперше у топ-10 з'явився запит на іншу соціальну мережу "Вконтакте". Проте незмінним і завжди актуальним залишається питання про погоду. Цей запит залишається у топ-10 протягом останніх 4-х років.

Найбільш популярні кольори

П'ятірка найбільш популярних кольорів українців, при чому користувачів як Google, так і Яндексу, виглядає так: чорний, білий (на першому місці він лише у Полтавській, Вінницькій, Черкаській областях), червоний, зелений і синій (у Яндексу - голубий). При цьому в Google, чорний частіше за все запитується у поєднанні зі словами "список", "квадрат" і "гумор", білий - "кіт", "лебідь" і "шум", червоний - "промінь" і "хрест", зелений - "чай" і "шершень", синій - "іній" (із пісні "Синий иней") та екран. При чому, сплеск пошуку зеленого був у лютому цього року - на екрани вийшов фільм "Зелений шершень" Мишеля Гондрі, а чорного - у березні, коли показали "Чорний лебідь" Даррена Аронофскі.

Цікаво, що асоціації із кольорами у українців та росіян кардинально різняться. Виключення - білий колір: найпопулярніший запит із ним у росіян - "білий тигр", на другому місці у них - "білий ведмідь", а у нас - "білий кролик". А от якщо північні сусіди шукають аніме-дівчат із чорним та фіолетовим волоссям, то у нас - із синім. У них - Червону площу та синіх китів, у нас - Червону книгу України та синіх драконів. У них - помаранчеві кухні, а у нас - помаранчеві ванни (і помаранчеву революцію), а кухню хочуть фіолетову.

Вічні питання "що-де-коли" у користувачів - міліарди. Але які хвилюють людей більше за все? Ми розставили їх по кількості пошукових запитів - від найбільшого до найменшого.

Що таке

- гаметофіт

- юзабіліті

- ололо

- кеп

- ГМО

- номи

- субаренда

- смартфон

- гештальттерапия

- чупакабра

- фосфонати

Скільки

- заробляють митники в Україні

- живуть морські свинки

Чому

- морська свинка - свинка

- я дурепа

- чоловіки зраджують

- набрякають ноги

- коти муркотять

- не варто чіпати та зігрівати ушкоджене місце

- не росте волосся на голові

- все так

- чоловіки бояться зателефонувати першими

- синіють губи

- засихають фруктові дерева

- відключають воду

Куди

- нести документи на розлучення

- не працює телефон куди телефонувати

Коли

- буде кінець світу

- з'явилася мораль

- проходити техогляд

- Хеллоуін

- можна завагітніти

- День медпрацівника

- краще стригти волосся

- дозволяється рибалити у Дніпрі

- відбудеться друге читання податкового кодексу

- її зовсім не чекаєш

- коли переводять годинник

- плачуть цикади

Де

- взяти грошей

- модна одежа для майбутніх мам

- моя кохана

Хто

- такий Флобер

- мелітопольський дятел - хто він

- хто я

Як

- виник світ

- зробити зброю міні-катапульта

Навіщо

- люди розлучаються

- потрібен мережевий контролер

Звідки

- з'являються діти

- з'являється помірна дисплазія

- ти знаєш

Чий

- ти син

- за китайським календарем буде рік 2011

Який

- вітамін додавати у шампунь

- на який період часу може встановлюватися доплата за суміщення професій

- який шаман Вуду - найкрутіший

Словосполучення, значення яких найчастіше запитують в Інтернеті

Сорок два. Відповідь на просторові питання - сорок два. Спочатку - відповідь на "головне питання життя, Всесвіт і все таке", даний комп'ютером "Глибокий Задум" у книзі Дугласа Адамса "Автостопом по галактиці" після 7,5 млн. років обчислень.

Мурзилка. Видання із картинками і простим текстом. У 90-х так називали інструкції до імпортної техніки - за велику кількість картинок и гарний папір, за аналогією із журналом. Так ще називають непотрібну візуалізацію.

Ленін-гриб. Виникло у 1991-ому, коли на одному телеканалі начебто науково довели, що Ленін - гриб. Але начебто зав. ідеологією обкому партії Галина Баринова спростувала теорію журналістів так: "Ссавець не може бути рослиною".

Сферичний кінь. Ідеальна концепція, абсолютно відірвана від реальності. Народився, дякуючи анекдоту: "Фізики розробили алгоритм, як напевно заробити на скачках: створили модель абсолютно пружного сферичного коня в у вакуумі".

Торт із пельменів. Зробити просте важко. З'явилося від описаного в одному із блогів випадку: коли із каструлі випарувалась вся вода, а студент не розгубився і представив своїй подрузі "пельменний пиріг" - кажучи, ця страва виготовлена за унікальним рецептом.

Путін - краб. У 2008 році на прес-конференції, присвяченій своєму 8-річному президентству, Володимир Путін сказав: "Я пахал каК Раб на галерах". Спочатку в Інтернеті курсував вислів "Путін - краб на галерах", потім скоротилося до "Путін-краб".

Пошукова бомба. витівки хакерів: створюється неймовірна кількість посилань, що містять образи на сайт, котрий хочуть скомпрометувати. І тоді, наприклад, на запит "будинок божевільних" мережа видає сайт мерії (на нього і повісили неправдиві посилання).

Культ карго. Копіювання без розуміння суті. Спочатку: від cargo cult - поклоніння вантажу: туземці, коли частина американських припасів під час війни дісталася їм, вирішили, що це дари духів і, задобрюючи їх, писали на грудях букви USA і робили "макети літаків".

За матеріалами Сегодня.

Фото з Сегодня, ZN.ua, Abcmarketing.ru, Strana-sovetov.com, Murzilka.org, 13-20.ru, ngs24.ru