Кури здатні відчувати "співчуття" – вчені

— 9 березня 2011, 12:16

Емпатія, яка довгий час вважалася суто людською рисою, змушує нас "віддзеркалювати" емоційний стан іншого - смуток, тривогу або щастя.

Нещодавнє ж науковці виявили, що свійські птахи також мають базову здатність до емпатії, принаймні, відносно власних дитинчат, повідомляє The Telegraph.

"Наше дослідження стосувалося принципового питання, чи мають птахи здатність до прояву емпатичних відповідей", - сказав представник Школи ветеринарних наук Університету Брістоля Джо Едгар.

"Ми виявили, що дорослі птахи жіночої статі володіють одним із основних атрибутів "емпатії", здатності піддаватися впливу, та поділяти емоційний стан іншого", - розповів дослідник.

Зокрема, під час одного з експериментів науковці, за допомогою струменю повітря, куйовдили пір'я пташенятами та їхнім мамусям. Малеча у відповідь на таке виявляла ознаки занепокоєння, що "віддзеркалювалося" дорослими птахами.

Серцебиття в курей ставало швидшим, очна температура знижувалася (що також є ознакою стресу). Матусі менше чистили своє пір'я, вони занепокоєно кудкудакали, звертаючись до своїх малят.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Реклама:

Головне сьогодні