Помер режисер "12 розгніваних чоловіків" Сідні Люмет

— 11 квітня 2011, 09:27

У суботу зупинилося серце автора "12 розгніваних чоловіків" Сідні Люмета.

Він помер від лімфоми у своєму будинку, повідомляє The New York Times з посиланням на падчерку режисера.

За свою режисерську кар'єру Сідні Люмет встиг зняти більше 40 фільмів, які в загальній складності 50 разів ставали номінантами премії "Оскар".

Найбільшу популярність здобули такі стрічки Люмета, як "Серпіко", "Вбивство в Східному експресі" та "Ігри диявола", нагадує ВВС.

Він міг працювати в різних жанрах і вважався одним з найбільш плідних режисерів Голлівуду. Працювати Люмет продовжував і після того, як йому виповнилося 80 років.

"Мета будь-якого фільму - розважати, але ті фільми, в які вірю я, роблять трохи більше", - говорив Люмет.

Слава до режисера прийшла після першого ж його фільму: у судовій драмі "12 розгніваних чоловіків", знятій у 1957-му році, журі американських присяжних вирішує долю юнака-латиноамериканця, обвинуваченого в батьковбивстві.

11 чоловіків готові оголосити хлопчика винним у вбивстві батька, проте 12-й - у фільмі його грав Генрі Фонда - каже, що не може погодитися з вироком.

З початку шістдесятих психологічна драма витримала безліч театральних постановок, декілька екранізацій в кіно і на телебаченні. У 2007-му році римейк фільму зняв російський режисер Микита Міхалков.

Люмет кілька разів особисто номінувався на "Оскара" як кращий режисер з фільмами "12 розгніваних чоловіків", "Собачий полудень", "Телемережа", "Вердикт", проте отримав статуетку лише в 2005-му році: американська кіноакадемія нагородила режисера за внесок у розвиток кінематографа.

За словами Мартіна Скорсезе, зі смертю Люмета в кінематографі "закінчилася ціла епоха".

На думку режисера Вуді Аллена, Люмет "безумовно втілював собою квінтесенцію нью-йоркського кіновиробництва".

"Я не втомлююся дивуватися тому величезній кількості приголомшливих фільмів, які йому вдалося зняти, і тому, як багато акторів і актрис зіграли свої кращі ролі саме під його режисурою", - сказав Аллен.

"Знаючи Сідні, я думаю, що за енергетикою він і після смерті дасть фору багатьом живим", - додав режисер.

За словами Аль Пачіно, який зіграв головні ролі у фільмах "Серпіко" і "Собачий полудень", він навіть не уявляє собі, що на екрани більше не вийде жодного нового фільму Люмета.

"Тим більше потрібно піклуватися про тих картинах що він залишив нам у спадок" - сказав актор.

Реклама:

Головне сьогодні