Переможці конкурсу проти цензури у фотографіях та постерах

Нещодавно завершився Міжнародний on-line конкурс СТОП ЦЕНЗУРІ!. У конкурсі взяли участь як професійні митці, так і звичайні громадяни, серед них і дорослі, і діти.

Протягом 2 місяців на конкурс було представлено: 247 постерів (1 поза конкурсом), 310 слоганів, 188 віршів та 69 есеїв (4 поза конкурсом). За весь період сайт відвідало 46 тис. осіб з 83 країн світу. Роботи оцінювали як професійне журі, так і самі читачі.

Пропонуємо ознайомитися з думками переможців конкурсу у номінації "Постер", чому саме вони взяли участь у заході та що, на їхню думку, означає цензура для митця?

gazelka /Ольга Газе, студентка факультету дизайну Київський Національного Університету Технологій та Дізайну, переможець у номінації "Постер":

"Свобода слова для творческого человека - возможность высказать в той или иной форме свои мысли и чувства. Хотелось бы, чтобы высказываемое доносилось до адресата, а люди, которые высказываются, помнили о том, что и как они говорят и в какой форме. Ведь все это - их лицо", - каже вона.

mykola/Микола Гончаров, дизайнер, cпеціальний приз журі за "Буяння креативу у вірному напрямку":

"Я спробував продемонструвати, які оманливі бувають форми, приховуючи зміст та й просто розбавив рутину буднів, придумуючи та малюючи забавні малюнки. А так як я сам захоплююся постерами, то уже мав деякі напрацювання і мені не було важко об'ємно розвинути тему", - зазначає дизайнер.

taraszen/Тарас Зень, громадський діяч, відзнака від руху "Стоп цензурі!" "За реалістичність образу":

"Цензура - це дуже просто. Недоговорювання правди. Розставляння акцентів у подіях у спосіб, який вигідний замовнику/власнику.
Цензура завжди буде присутня. Вона може не всім подобатись, але цілком моливо, що й навпаки. Приємно, якщо вона існуватиме і всіх (!) це влаштовуватиме. Приємно, якщо всі без вийнятку не виступатимуть проти цензури. Я за правду, але я не проти цензури... якщо вона буде хоч трохи проукраїнською і в інтересах нашої держави", - відмічає автор.

А те, що відбувається зараз, це, звичайно, не допустимо. Тому - проти!

Ілля Бородин, школяр, спеціальна відзнака "Майбутнє без цензури"

"Вважаю, що існують два види цензури. Перший - коли влада чи ті, хто володіють великими грошима, затуляють рот людям, щоб ті не розповіли нічого, що могло б попсувати репутацію "Вишам", - розповідає школяр.

"Другий приклад: коли у таборі ми з друзями замість лайки вживали слова: клумба, тюльпан, редиска, буряк."

Ярослава Савчук, школярка, спеціальна відзнака "Майбутнє без цензури"

"І хоча у своєму житті я особисто не стикалася з утисками і заборонами, але з курсу таких предметів як " Історія", "Мова", "Правознавство", "Література" знаю, що подібні речі в житті моєї країни були. Знаючи також, наскільки важливі для українського народу демократичні традиції, я розумію, що тільки за умови вільного розвитку, маючи право голосу, право вільного вибору, право власної думки, людина може реалізувати себе".

"Особисто я малюю поганенько, але концепція постера виникла одразу, тому порадившись зі своїм однокласником Володимиром Новіковим, вирішили взяти участь у конкурсі. Він і художньо втілив ідею".

semesyuk/Іван Семесюк, cпівзасновник та голова союзу вольних художників "Воля або смерть", член Національної спілки художників України та Спілки дизайнерів України, переможець Інтернет-голосування за кращий постер:

"Уявіть собі морду, припустимо, Ківалова чи Азарова. Уявили? Хіба вам, направду, хочеться сказати такому "вибачте, але Ви не праві", чи ви скажете йому "пішло ти на х**, х**ло" і ще й дасте стусана під зад?.

Нічого більш актуального, ніж вживання слова Х** проти цензури немає і бути не може. Це просто, елегантно і очевидно. Інтелігентські рефлексії тут ні до чого. Без слова Х** протистояння цензурі неможливе у нашому випадку і в нашій країні. (Піду і запатентую це слово). Всіх цих дегенератів у владі потрібно послати на Х**, бо трамвайні хами не розуміють ввічливого ставлення, це ж так очевидно. Ми живемо в країні пролетаріату і здеградованого селянства, а не в країні бібліотекарів та мікробіологів. Тому саме це "низове" слово допоможе донести меседж протесту до червонопиких виродків депутатів, різного роду чиновників та інших бабуїнів-цензурщиків. Інакше вас просто не почують. Извінітє-простітє-пожалуйста-мерсі...

Загалом, боротьба з лютою цензурою без відповідної нецензурщини не є перспективною справою", - каже художник.

Підготувала Оксана Олексів
Реклама:

Головне сьогодні