Таємна вечеря Ісуса відбулася на добу раніше – вчені

— 19 квітня 2011, 13:14

Фахівець у галузі металургії і матеріалознавства Колін Хамфріс з Кембріджського університету стверджує, що відмінності в текстах Євангелій від Матвія, Марка і Луки з одного боку та Івана з іншого пояснюються тим, що перші троє використовували не офіційний іудейський календар, а більш старий.

Ґрунтуючись на цьому дослідженні, експерт прийшов до висновку, що Таємна вечеря відбулася 1 квітня 1933 нашої ери за Юліанським календарем. Крім того, арешт Ісуса, його допит і суд могли мати місце не в один і той же вечір.

Всі ці відкриття, на думку дослідника, можуть стати підставою для остаточного закріплення дня Великодня (у країнах, які не дотримуються православних традицій) за першою неділею квітня, пише ВВС.

У своїй книзі "Загадка Таємної вечері" професор Хамфріс використовує біблійні, історичні та астрономічні дослідження з метою пояснити фундаментальні невідповідності у священних текстах. Так, Матвій, Марк і Лука кажуть, що Таємна вечеря збіглася за часом з початком єврейського свята Песах, а у Івана сказано, що трапеза відбулася напередодні Песаха.

"Це впродовж століть ставило в глухий кут дослідників Біблії. Хтось навіть назвав це питання "найбільш тернистим предметом у всьому Новому Завіті". Якщо подивитися на всі події, описувані в Євангеліях - від Таємної вечері до розп'яття, - то чимало їх. І просто неможливо втиснути їх усі в проміжок часу від вечора четверга до ранку п'ятниці", - пояснив професор.

"Але я виявив, що тут використовувалися два різних календаря. І тоді всі чотири Євангелія чудово узгоджуються один з одним.", - додав дослідник.

Колін Хамфріс підкреслює, що іудеї ніколи не сплутали б трапезу в Песах з будь-яким іншим вечерею, оскільки це дуже важливий день в єврейському календарі. І, за його словами, Матвій, Марк і Лука користувалися старомодним єврейським календарем - тим, який за часів Мойсея вони взяли у єгиптян і адаптували, - а не офіційним місячним календарем, який мав широке поширення в юдеїв той час.

"Іоанн прав, вказуючи у своєму Євангелії, що Таємна вечеря була напередодні вечері в Песах. Але згідно з іншим, більш раннім єврейським календарем, Ісус вирішив поєднати свою Таємну вечерю з Песахом", - додав науковець.

Реклама:

Головне сьогодні