Apple таємно зберігає дані про пересування користувачів

— 21 квітня 2011, 13:35

Якщо у вас є iPhone чи iPad із модулем зв'язку 3G, майте на увазі - прилади Apple безперервно зберігають дані про ваше місцезнаходження. Про це стало відомо нещодавно, дякуючи британським експертам у галузі безпеки комп'ютерних систем.

Як пише Guardian, яку цитує Вести.ru, учені Піт Уорден та Аласдер Аллан виявили цікаву якість мобільних приладів Apple - вона, не повідомляючи користувача, фіксує його координати у кожний конкретний момент часу. Як відмічають дослідники, функція, що не була заявлена офіційно, вперше з'явилася у операційній системі iOS 4, що була випущена у червні 2010 року.

Дані про пересування власників приладів зберігаються у спеціальному файлі, що не відображається на приладах, а також копіюються на комп'ютер при синхронізації iPhone чи iPad із допомогою програми iTunes.

Зберігається довгота та широта місцезнаходження апарату, а також час, у який вони були записані. За допомогою простої програми пересування користувача можна візуалізувати на карті.

Як відмічають експерти, функція теоретично дозволяє кому завгодно - ревнивому чоловікові, приватному детективу або представнику правоохоронних органів - встановити, де власник приладу Apple знаходився у певний день і час. До речі, у приладах, що працюють на платформі-конкуренті Google Android, Уорден та Аллан не змогли виявити аналогічної функції.

Виявлення таємної шпіонської функції, звичайно, вдарить по іміджу Apple, що традиційно підкреслював стійкість своєї апаратури до вірусів та іншим загрозам для даних користувачів.

Хоча у користувацькій угоді Apple сказано, що інформація про використанні приладу, у тому числі, про місцезнаходження користувача може збиратися, там нічого не сказано про те, яка саме інформація і як саме вона зберігається у приладі.

Уорден та Аллан підкреслюють: координати користувачів збираються не помилково і не випадково. Якщо людина придбала після iPhone 3G нову версію смартфону - iPhone 4 - на неї будуть скопійовані дані про його попередні переміщення.

Спеціалісти, втім, уже пропонують спосіб для власників iPhone та iPad хоча б частково убезпечити себе. При черговій синхронізації приладу із комп'ютером за допомогою програми iTunes достатньо поставити галочку у полі "Шифрувати резервну копію" ("Encrypt backup"), для підключеного iPhone чи iPad.

Не зовсім зрозуміло навіщо Apple збирає інформацію про користувачів. Можливо, Apple думає про те, щоб пропонувати користувачам мобільну рекламу, що буде варіюватися у залежності від їхнього місцезнаходження.

Реклама:

Головне сьогодні