Росіяни бояться повторення Чорнобиля

— 24 квітня 2011, 15:53

Росіяни побоюються повторення чорнобильської катастрофи й не хотіли б жити поруч із атомною електростанцією.

Про це свідчить опитування Фонду "Общественное мнение" (ФОМ), проведене 16-17 квітня в 100 населених пунктах 43 суб'єктів РФ, повідомляє "Інтерфакс".

Як показало опитування, аварія на Чорнобильської АЕС, так чи інакше, зачепила чверть росіян - особисто когось, їхніх родичів, близьких чи знайомих (25%).

При цьому три чверті росіян (74%) сьогодні впевнені, що жити поблизу станції, на якій 25 років тому сталася масштабна техногенна катастрофа, досі небезпечно.

За даними ФОМ, на цей час 80% громадян Росії бояться повторення аварії, подібної ЧАЕС, а 85% стверджують, що атомні електростанції становлять загрозу для життя й здоров'я людей.

На запитання про ставлення до можливого будівництва поблизу їх проживання атомної електростанції переважна більшість опитаних (82%) поставилися негативно.

Між тим всеросійське дослідження "Левада-Центру", проведене напередодні 25-річчя аварії на Чорнобильській АЕС, показало, що лише 13% учасників опитування пропонують повністю відмовитися від використання атомної енергетики в мирних цілях.

З ними не згодні більша частина респондентів, які виступають за її збереження на нинішньому рівні (31%) і навіть ще більший розвиток (23%).

При цьому 43% росіян, за даними центру, не бачать альтернативи атомній енергетиці як джерелу енергії, якщо в майбутньому в РФ закінчаться розвідані запаси нафти й газу. В якості інших джерел енергії росіяни пропонують зосередитися, зокрема, на використанні гідроресурсів (18%) і вугілля (8%).

Як відомо, аварія на Чорнобильської АЕС сталася 26 квітня 1986 року. У результаті аварії територія в радіусі 30 кілометрів піддалася радіоактивному зараженню.

Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях.

Також від радіоактивного забруднення постраждали 19 російських регіонів із територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйони людей. Радіація поширилася й на 46,5 тисячі квадратних кілометрів території Білорусі.

Реклама:

Головне сьогодні