Підлітком бути небезпечно - вчені

— 26 квітня 2011, 18:43

Передчасна смерть тепер більш імовірна в підлітковому і ранньому дорослому віці, ніж у дитинстві.

Про це свідчать дані дослідження, оприлюднені у медичному виданні Lancet, що протягом останніх 50-ти років, розглядав статистику передчасної смертності у 50-ти країнах світу - заможних, середнього достатку і бідних, повідомляє Бі-бі-сі.

Так, головні висновки дослідження полягають у тому, що хоча загальні рівні смертності впали, смертність серед підлітків і молоді вища, ніж серед малих дітей. Серед причин такого явища називають насильство, самогубство і дорожньо-транспортні пригоди.

За минулі півстоліття смертність серед молоді впала в цілому світі. Рівні смертності дітей віком від одного до дев'яти років знизилися від 80% до 93% завдяки профілактиці і кращому лікуванню інфекційних захворювань.

Серед підлітків і молоді смертність знижувалася не так швидко. У категорії молодих чоловіків віком 15-24 років рівень смертності впав від 41% до 48%, що пояснюють прогресом у розвитку медицини. Втім, найчастішою причиною смертності цієї категорії є "травми" різноманітного походження: насильство, самогубства, загибель в ДТП. Ті самі причини є головними "вбивцями" молодих жінок у заможних країнах і країнах Східної Європи.

Тому, хоча загальні рівні смертності впали, серед підлітків і молоді смертність вища, ніж серед дітей. Хлопці віком 15-24 роки мають у 2-3 рази більше шансів передчасно померти, ніж хлопчики до четвертого року життя.

Керівник групи дослідників, Рассел Вайнер з Університетського коледжу Лондона, каже, що висновки дослідження відображають сумні реалії сучасності:

"Сучасне життя набагато небезпечніше для підлітків і молоді. Маємо зростання дорожніх пригод, більше насильства, більше самогубств. Колись підлітковий вік був часом найкращого здоров'я. Тепер це не так".

Така картина не є повною. Бо це дослідження не бере до уваги найбідніші країни Африки, де неможливо було зібрати дані.

Трапляються також відмінності за регіонами. Наприкінці 1990-х у посткомуністичних країнах був пік зростання рівнів самогубств, тоді як у заможних країнах рівні самогубств почали знижуватися.

Співавтор дослідження, Майкл Резнік з університету штату Міннесота, заявив, що уряди повинні зосередити увагу на "неблагополучних мікрокрайонах", крайньому зубожінні й осередках інфекційних захворювань та соціальних умовах, які визначають поведінку молодих людей, зокрема, на "безнадії, яка є результатом, яка є результатом цілковитого браку перспектив і можливостей".

Реклама:

Головне сьогодні