Винаходи українських школярів: дозиметр, 3-D системи сканування та протипожежний літак

Не тільки дорослі можуть виступати авторами цікавих та корисних винаходів. Українські школярі, переймаючись за чистоту довкілля, спокій країни та здоров'я, також не рідко демонструють зовсім не дитячі здібності у створенні різноманітних новацій.

Наприклад, Ярослав Троян із Умані розробив систему спостереження за лісовими пожежами: "Все почалось з того, що я побачив у новинах, як бабуся, задихаючись від диму, розповідала, що у неї від задухи сильно страждають кури. Я створив авіамодель (її лісник запускатиме у повітря щоранку) та дві системи, які до неї приєднуються: одна записує відео, інша - транслює у реальному часі на комп'ютер".

Авіамодель підніметься на 150 м, зніме те, що відбувається внизу, охоплюючи площу 10 кв км, та опуститься прямісінько під ноги ліснику. На все це піде 5 хвилин. Наразі для виявлення пожежі, МНС піднімає у повітря літак, проте це дорого. А ця модель дешевша інших безпілотних систем - всього лише 2 тис. грн. "Волинь-ліс" уже зацікавився розробкою.

Тут і далі - фото Сегодня

Свій винахід київський школяр Олександр Давидов назвав "таратайка": по суті - це магазинний візочок, обладнаний у автомобіль для інвалідів на електриці.

"Їхати він буде зі швидкістю 5-6 годин на акумуляторі зі швидкістю 10-15 км на годину. Потім заряджається 8 годин", - розповідає винахідник. "Зламатися їй складніше, ніж промисловим аналогам - мотор від "Жигулів", міцний візок, рама. Тобто, немає якихось тонких деталей", - каже винахідник. Проте насправді найголовнішим досягненням розробки є її вартість: всього 500 грн. Ціна електровізку у магазині - від 20 тис. грн.

Візок для інвалідів

Десь рік тому 17-річний сумчанин Владислав Родін дістався зони ЧАЕС. Дозиметр узяв напрокат - надто дорогий прилад.

"Коли повернувся, зрозумів: людина має знати, що за середовище загрожує їй. Зараз, після Японії, це взагалі дуже важливо. А хіба може звичайна людина дозволити собі прилад за 1000 грн.? Я розробив свою мікросхему, котра дає не менш точний результат, але при цьому він у 200 разів дешевший, в 5 разів - легший і в 2 рази менший".

Міні-дозиметр

До радіогуртка Владислав ходить уже 5 років: "Спочатку записався на фотографію, але скоро поставив керівнику таке питання з апаратної частини, що він направив мене до електромеханіків". А ті учнем задоволені: "Не пропускає жодного заняття, він сирота і живе з сестрою. У Влада навіть мобільного немає! Може, ще трошки позаймається і телефон собі із підручних матеріалів збере".

Киянин Кирило Козлов придумав, як захистити частину України від повеней, одночасно вирішивши проблему із електроенергією.

"Побудувати на гірських річках ГЕС. Інновація у тому, що вода буде падати з висоти приблизно 500-600 м і давати більше енергії: наприклад, на Дніпровській ГЕС висота всього 30 м. Комплекс окупиться приблизно за 5 років", - пояснює Кирило. Подібні ГЕС існують лише за кордоном, при цьому використовується лише річкова вода.

Модель ГЕС

15-річна школярка із Запоріжжя Олена Свєтлова написала комп'ютерну програму, котра значно полегшить життя медпрацівникам та виключить помилки у аналізах крові.

"Це фільтр, котрий прибирає з фотографії аналізу клітини заданого типу. Наприклад, на фото "до" є фіолетові крапки - тромбоцити, а на фото "після" - уже немає. Ті, що залишилися, дуже легко підрахувати навіть вручну".

Фільтр для аналізу крові

"Працюю над тим, аби програма рахувала сама. Цю систему можна широко використовувати, наприклад, "витирати" туманність, аби роздивитися за нею сузір'я", - каже дівчина.

У ряд секретних місць нині можна потрапити, показавши лише відбитки пальців. А от львів'янин Роман Гоція розробив аналог такій системі, котра у майбутньому може захистити, наприклад, доступ у сховища банків.

"Але поки що поставлю на вхід до своєї кімнати - щоби мама не створювала косметичного ладу у моєму творчому безладі", - сміється хлопець. "Я вигадав 3-D сканування обличчя", - зауважує винахідник.

Сканер

"2D - хоч його вже й поставили за кордоном на автомати із продажу цигарок, наприклад, - не дуже надійне. Береш, роздруковуєш якісне фото потрібної людини, і систему можна обдурити. У мене ж враховуються вилиці, а у кінці сканування потрібно ще й моргнути, чи підняти брови, чи посміхнутися - щоб довести, що ви людина. Прилад складається із чотирьох частин: камера, лазер, мотор, що рухає камеру, і комп'ютер із спеціальною програмою", - пояснює школяр.

Зараз Роману 17 років. Програмує він уже 2 роки. А програмне забезпечення для свого приладу створив лише за три тижні.

Промисловий "копач" для картоплі - чималий та прикріплюється до трактору. Господаою з невеликим городом він не потрібен, та й наймати трактор - не дешево. Тому десятикласник Максим Варянко із Чорткова створив компактну "домашню" версію.

Картопляний копач

"Це - рама на колесах, на ній - вал із лопатями. Вони входять у землю не прямовисно, як у колгоспних, а під кутом 30°, що потребує менших енергетичних витрат. Земля разом із картоплею передається в циліндр, відсіюється, а картопля збирається у мішок. І головне: конструкція починає рух не мотором, що дорого, а за рахунок передачі від задніх коліс, тобто її можна прикріпити до коня чи до мотоциклу. Із фермерами з моєї області ми обговорювали, що вони можуть надати мені матеріали, а я їм виготовлю копач", - розповідає хлопець.

За матеріалами Сегодня

Реклама:

Головне сьогодні