Тест

Табачник пiдтримав ініціативу кредитування вищої освiти

Мiнiстр освiти i науки, молодi та спорту України Дмитро Табачник позитивно оцiнює пропозицiї голови Верховної Ради Володимира Литвина щодо створення спецбанкiв для кредитування вищої освiти.

"До цiєї iнiцiативи, яку висловив голова Верховної Ради, думаю, що ми поставимося позитивно i разом з мiнiстерствами економiчного блоку напрацьовуватимемо документи, якi сприятимуть цьому процесу", - цитує його Інтерфакс-Україна.

Д.Табачник також зазначив, що готовий працювати в цьому напрямку, "як тiльки надiйдуть вiдповiднi доручення".

Ранiше В.Литвин заявляв про необхiднiсть створення спецiалiзованого банку для кредитування навчання у вищих навчальних закладах.

"Я вважаю, необхiдно створювати вiдповiдний банк. Або зробити один з нинiшнiх банкiв оператором на ринку освiти. Якщо є бажання вчитися - кредит. Вiдмiннi знання - держава компенсує кредит, стимулюючи таким чином мiзки ... В iншому разi випускник знатиме, що протягом 10-20 рокiв вiн повертатиме кредит ... Я вважаю, необхiдно вiдмовитися вiд системи платної освiти за рахунок батькiв. Це породжує безвiдповiдальнiсть i в багатьох випадках розбещенiсть. Тому що студенти знають, що батьки заплатять грошi, i що викладачам потрiбна зарплата", - сказав спiкер, зазначивши, що в питаннях форми оплати вищої освiти України необхiдно спиратися на досвiд країн Європи та США.