Українці чекають на апокаліпсис 2012 та купують бункери

— 17 травня 2011, 17:44

Виявилося, що українців турбують не тільки підвищення тарифів на ЖК-послуги, проїзд у транспорті, ріст цін на продукти харчування, бензин, а і... апокаліпсис 21 грудня 2012 року, який передбачали майя.

Тож, слідом за ажіотажем на будівництво персональних підземних укриттів на випадок природних катаклізмів, техногенних катастроф, що спостерігається у Європі, США та сусідній Росії, стати власниками бункерів вирішили і мешканці Харкова. Оголошення про підземні домівки уже з'явилися в інтернеті.

"Квартира" для родини із 4 осіб під землею на 0,5-2,5 метра, величиною у 40 "квадратів" із системою очистки повітря, автономною каналізацією, водопостачанням та електрикою - не кіношна картинка, а реальність, що може матеріалізуватися протягом 5-6 місяців.

За словами директора компанії, що виробляє бункери В'ячеслава Лисенко, вони почали займатися бункерами з минулого року. "Це новий і затребуваний напрям, і у нас уже є потенційні замовники. Ви ж бачите, що відбувається у світі?", - запитує він.

Втім, сховатися під землею може дозволити собі не кожен харків'янин. Мінімум - земельна ділянка чи приватний будинок із підвалом коштуватиме 30-120 тис. доларів.

Вартість же підземної хатинки залежить від строку запланованого проживання. "Є різні рівні бомбосховища: така функція, як фільтрація повітря (люди пішли на 1-2 доби), а є - регенерація повітря, що встановлена на підводних човнах. Там можна жити протягом двох місяців. Від цього і залежить вартість", - каже Лисенко.

Виробники кажуть, що найбільше бункери затребувані у заможних людей з Києві та Сімферополя. У Харкові - лише декілька клієнтів мають таке сховище.

Захисні споруди під землею у Харкові будують висококласні спеціалісти, що колись будували на військових спеціалізованих об'єктах.

Здають приміщення "під ключ" - з кухнею, санвузлом і душем на глибині 2,5 метра від поверхні землі.

За матеріалами Сегодня.

Фото з slando.com, kharkov.olx.com.ua

Реклама:

Головне сьогодні