Донецьких сиріт вчать жити самостійно

— 19 травня 2011, 10:49

Щоб вирішити проблему непристосованості сиріт, в одному з дитячих будинків Донеччини на кошти донорів із Данії створили спеціально обладнаний майданчик для підготовки їх до самостійного життя, пише Радіо Свобода.

Вихованці дитячих будинків, закінчуючи школу чи ПТУ, опиняються на вулиці, абсолютно безпорадні і непристосовані до життя. Попри виховання і шкільну освіту, цим дітям бракує найголовнішого - практичних побутових навичок, адже в інтернатах вони не обслуговують себе самі, не мають доступу до жодних побутових приладів.

Сироти, що виховувались державою, потрапляють у сумні, а іноді і курйозні випадки - ріжуть хліб кубиками, а не скибочками, і можуть місяцями носити брудний одяг.

Щоб допомогти вихованцям пристосуватись до життя, у Сніжнянській школі-інтернаті створили спеціальну тренувальну квартиру, де діти можуть навчитись господарюванню - від планування фінансів до кулінарії.

"Другий клас вчора спробував духовку. Вчора вони ліпили пиріжки з готового тіста. Так, база потрібна. Ці пиріжечки були такі незграбні, але вони свої. Діти клали їх на лист, і потім кожний мав з'їсти свій пиріжок. Це чудово!" - розповідає методист, що проводить заняття з дітьми на громадських засадах, Людмила Бабушкіна.

На Донеччині це перша тренувальна квартира такого типу, створена на базі дитбудинку.

Практика "соціальної квартири" дуже популярна в дитячих будинках європейських країн, говорить автор проекту і керівник Донецького дебатного центру Валентина Дьомкіна. За її словами, після закінчення курсу для дітей Сніжнянського інтернату все приладдя квартири залишиться у дитбудинку.

Така квартира обійшлась інвесторам у 78 тисяч гривень. Це кошти данського донора, і це приблизно сума, яку витрачає держава на виховання однієї дитини-сироти на рік.

Реклама:

Головне сьогодні