В Україні введуть закордонні паспорти із чіпом

— 20 травня 2011, 10:48

Уже до кінця цього року українці почнуть отримувати закордонні паспорти нового зразка.

Йдеться про біометричні документи, які є одним із найважливіших умов для безвізового режиму з Європою. Про це повідомив перший віце-прем'єр і міністр економічного розвитку та торгівлі Андрій Клюєв, якого цитує "Сегодня".

Нагадаємо, президент Віктор Янукович дав завдання, щоб усі умови ЄС для ліквідації віз були виконані до кінця року. Так, для того, аби вільно подорожувати Європою необхідно: створити системи управління кордонами, обладнавши прикордонну зону новітнім обладнанням, для того, аби підвищити рівень протидії нелегальній міграції; запровадити механізм управління міграцією (для цього проводиться робота із створення структури Держміграційної служби); створити систему захисту персональних даних та замінити закордонні паспорти українців на біометричні. Такі документи уже декілька років використовують у ЄС.

Основна відмінність нового паспорту - вмонтований мікрочіп, в якому буде зберігатися вся інформація про людину: від прізвища до двомірного фото і відбитків пальців. Обіцяють, що підробити такі паспорти, майже неможливо.

У консорціумі ЄДАПС, котрий уже робить такі паспорти для українських співробітників Інтерполу, стверджують, що можуть почати масовий друк хоч зараз. У них є вся необхідна техніка. Проблема - з угодою, яку консорціуму треба підписати із Державною міграційною службою. А вона наразі тільки у процесі створення.

ВІДЕО ДНЯ

"Біометричний паспорт ми можемо зробити за день. А якщо треба - за декілька годин. І за ті самі гроші, котрі витрачаються на звичайний закордонний паспорт", - каже заступник генерального директора ЄДАПСу Олександр Драніков.

У Кабміні пояснили, що коли буде створено центри видачі біометричних документів, не варто поспішати міняти закордонні паспорти нинішнього зразка. Користуватися ними можна до закінчення строку дії. І лише потім поміняти на біометричні.

Реклама:

Головне сьогодні