Італійці не одружуються через складний процес розлучення

— 26 травня 2011, 10:17

В Італії чимдалі менше людей одружуються. Тенденція не нова, та за останні два роки вона стрімко поширилася: кількість зареєстрованих шлюбів зменшилася на 30 тисяч, пише Радіо Свобода.

Більшість експертів пояснюють феномен несприятливими економічними факторами для створення нової сім'ї. А дехто зауважує, що й економічні чинники не є визначальними. Чому ж італійці так бояться йти під вінець?

Історія 36-річного Мауріціо мало чим відрізняється від тисяч його ровесників, яких в Італії називають "загубленим поколінням". Політолог за фахом, він 15 років працює журналістом-стажером за тимчасовим контрактом. Щомісяця отримує максимум 400 євро. П'ять років Мауріціо зустрічається з дівчиною, але шлюб для них - недосяжна мрія.

"Ми й досі з моєю дівчиною живемо окремо, - бідкається він, - не наважуємося одружитися, бо все ще потребуємо підтримки батьків. На жаль, за оренду моєї квартири, навіть за інтернет досі платять мої батьки".

Багатьом італійцям, через тимчасову роботу та економічні труднощі, найчастіше доводиться відкладати або ж взагалі перекреслювати плани на одруження. При цьому, таким як Мауріціо годі сподіватися на підтримку держави, бо в Італії практично відсутні соціальні проекти, які б фінансово допомагали молодим сім'ям і заохочували їх до народження дітей.

Згідно з офіційною статистикою, третина молодих людей (15-24 роки) в країні - безробітні. Це один з найгірших показників у Європі. Чотири мільйони громадян працюють на тимчасових умовах із середньою зарплатою 1000 євро на місяць. Цієї суми ледь вистачить на оренду двокімнатної квартири в столиці.

"Коли соціальна роль молодих людей дуже залежить від ресурсів їхніх родин, тоді соціальна система країни в цілому стає застійною, немобільною, - зазначає демограф Алессандро Росіна. - Італійські юнаки й дівчата змушені відчувати себе більше дітьми, ніж громадянами, тож просять допомоги у батьків, тоді як в інших країнах Європи молодь користується правом на отримання фінансової підтримки від держави".

Через величезний державний борг країна неспроможна інвестувати у молодіжні програми. Поза цим, італійський політичний клас герантократів мало зацікавлений у змінах, бо ж не хочеться втрачати власних привілеїв.

У той час, коли рідшають одруження, паралельно рекордними темпами частішають розлучення. А розлучення в Італії - затяжний і недешевий процес, після якого один із членів подружжя, переважно чоловік, майже приречений на злидні. Адвокат із сімейного права Маретта Скока передбачає, що допоки розлучення будуть такими тривалими і коштовними, то одружуватиметься чимдалі менше людей.

Через побоювання, що сімейний союз виявиться невдалим, все більше пар обирають співжиття без офіційного оформлення стосунків. На сьогодні у громадянських шлюбах живуть майже 2 мільйони італійців. Щороку в цих сім'ях народжуються 100 тисяч дітей.

Але згадані фактори не є вирішальними у шлюбних питаннях. На думку Марії Доссетті, юриста й автора книжок про проблеми сім'ї, глибинна причина "кризи шлюбу" криється в культурі останнього десятиліття, яка сконцентрована на "індивідуальному добробуті".

"Сьогодні модно почуватися комфортно індивідуально, - продовжує пані Доссетті, - а шлюб передбачає обов'язки перед іншим, тому це відлякує, бо ризикує погіршити персональний добробут людини".

До того ж, як зазначають соціологи, у суспільстві, навіть з боку Церкви, бракує належного виховання сімейних цінностей. Серед молоді слід плекати поняття шлюбу не як проблеми, а як можливості того, що в парі жити краще.

Реклама:

Головне сьогодні