Китай призупинив виконання смертних вироків

— 26 травня 2011, 10:30

Верховний суд Китаю постановив призупинити виконання смертних вироків на два роки. Винятком вважатимуться лише ті випадки, що потребують "негайної страти", постановив суд, повідомляє Бі-бі-сі.

Однак суд не зазначає, у яких випадках має застосовуватися терміновість.

Раніше уряд доручив суддям бути суворішими у справах, що стосуються серйозних злочинів, а тому, ймовірно, користі від нової постанови буде мало.

Злочинців, які за китайськими законами досі заслуговували б на смертну кару, тепер очевидно будуть засуджувати до довічного ув'язнення.

В останні кілька років Китай ухвалив цілу низку законів, що мають на меті зменшити в країні кількість страт.

Зазвичай китайська влада не повідомляє про кількість страчених, як це роблять інші країни. Але вважається, що в цій країні страчують найбільше людей.

Чотири роки тому Верховний суд Китаю повернув собі право розглядати повторно кожний смертний вирок. Раніше цю функцію виконували менші суди.

Цього року Китай переглянув також перелік злочинів, які передбачають смертну кару, і з 55-ти залишив лише 13 злочинів, за які тепер каратимуть на смерть.

"Потрібно запровадити суворий контроль та уніфікувати стандарти, які стосуються смертного покарання, аби переконатися, що його застосовують у вкрай тяжких злочинах", - йдеться у повідомленні Верховного суду.

Реклама:

Головне сьогодні