Вчені навчилися читати думки людей

— 30 травня 2011, 10:58

Вчені розробили унікальну систему, що дає можливість зрозуміти, про що думає людина. За словами експертів, це дозволить полегшити діагностику хвороби Альцгеймера або шизофренії.

Майкл Грейціус зі Стенфордського університету (Каліфорнія) разом з колегами використовував функціональну магнітно-резонансну томографію, щоб визначити схеми мозкової активності, пов'язані з різним психічним станом, пише ТСН з посиланням на New Scientist.

Для цього була зібрана група з 14 добровольців. Їх попросили виконати чотири завдання: тихо наспівати собі пісні, згадати, що з ними сталося за день, порахувати в зворотному порядку і просто розслабитися. На кожне завдання відводилося 10 хвилин.

Якщо час залишався, то добровольці могли думати, про що хотіли. Весь цей час їх мозок піддавався скануванню, а схема мозкових зв'язків, що співвідносяться з кожним завданням, виділялася комп'ютерними алгоритмами і порівнювалась зі скануванням інших добровольців, які виконували те саме завдання.

Коли були визначені алгоритми мозкової активності, необхідні для виконання кожного завдання, вчені попросили 10 нових добровольців подумати про кожне завдання. Система хоча і не знала, що було в голові у людей, але змогла визначити з успіхом в 85%, про яке завдання вони думали.

Вчені вважають, що можна створити певну картотеку зі схемами, відповідними різним психічним станам.

Реклама:

Головне сьогодні