Вчені створили керовану водою крокуючу гусінь

— 31 травня 2011, 17:03

Механізм роботи створеної дослідниками "гусіні" представлений в статті в журналі Angewandte Chemie, пише Лента.ру .

"Гусениця" представляє собою тонку смужку, яка складається з двох шарів, утворених різними типами полімерів. Верхній шар - це добре всмоктуючий воду гідрогель, який міцно з'єднаний з підкладкою з матеріалу, що гнеться та не сприйнятний до коливань вологості. До кінців смужки вчені приєднали "кігті", які добре чіплялися за субстрат.

Дослідники регулювали рівень вологості в експериментальній камері від 11 до 40% , наповнюючи її азотом з різним вмістом води.

При збільшенні вологості гідрогель починав вбирати воду і розбухати, а форма підкладки залишалася незмінною. Відповідно, "гусениця" починала згинатися і "крокувати" по субстрату.

Вчені доcягли того, що створений ними пристрій рухався в заданому напрямку, несучи на собі вантаж, маса якого в 120 разів перевершувала масу самої "гусениці".

Автори дослідження вважають, що створене ними пристрій може знайти застосування на практиці, але деякі колеги вчених вказують, що воно навряд чи може бути дуже широким, тому що поза лабораторних умов досить складно контролювати вологість.

Реклама:

Головне сьогодні