На Донеччині через холеру хочуть знищити всю рибу

— 10 червня 2011, 10:37

Сезонний спалах холери поблизу Азовського моря залишив донеччан без риби місцевого походження. Від 4 червня обласна санстанція заборонила продавати і ловити рибу в річці Кальміус і в Маріупольській акваторії Азовського моря на невизначений термін, повідомляє Радіо Свобода.

У четвер мер Маріуполя Юрій Хотлубей запропонував знищити всю маріупольську рибу, виловлену після 30 квітня. Адже, зауважив він, "якщо її почнуть продавати після зняття заборони - вся наша теперішня робота буде марною". Скільки риби буде знищено, не відомо, втім, щодня спеціалісти санстанції перевіряють сотні точок продажу риби. Але охопити всі місця продажу по області вони не можуть, поскаржився головний санлікар Донецька В'ячеслав Міщеряк.

"Вчора їду додому. Заборонили торгівлю рибою і морепродуктами. На Південному автовокзалі сидить одна тітка, сидить друга тітка, продають креветки, - розповів лікар. - І хтось же зупиняється, хтось купує ці креветки. Я прошу, щоб люди береглись, особливо в'яленої риби. Це катастрофа. І взимку, і влітку багато цієї риби. І якщо не ботулізм, так холера, або просто якась харчова інфекція. Це така проблема, що вже не знаєш, куди від неї подітись".

Заборона лову і продажу риби місцевого походження в Донецькій області не зашкодить економіці регіону, кажуть фахівці. Адже сезон рибної ловлі вже закінчується.

"Зараз у нас промислу немає, була б холера чи не було б цієї холери. Промисловий лов риби закінчується 15 червня. Останній невід знімається для лову тюльки, залишаються лише роботи за науковими програмами. Судна роблять зйомки або працюють за спеціальними дозволами. Промисловий лов - його просто немає, він закривається незалежно від того, є холера чи немає", - пояснила провідний іхтіолог Маріупольської рибінспекції Світлана Чекменьова.

У червні в Азовському морі прекрасно ловиться кілька і азовський "бичок", розповідають рибалки. Дехто дивується, чому цього року влада так активно дбає про санітарні норми.

"Я живу вже четвертий десяток у Маріуполі і родом звідси. І скільки я тут живу, періодично виникає питання холери, в цьому році акцентовано стали ставитись до цього. Але якщо держава ухвалила таке рішення, то ми будемо дотримуватись", - говорить любитель рибної ловлі Володимир.

Від заборон потерпають не тільки рибалки, але й курортники, адже на березі Азовського моря, що проходить територією Донецької області, всюди заборонено купатись. Міліція цілодобово контролює пляжі, втім, люди все одно відпочивають біля води. Днями Першотравнева райадміністрація звернулася до Донецької облради з проханням зняти всі "безпідставні" заборони, що заважають відкриттю курортного сезону.

Реклама:

Головне сьогодні