Жива клітина здатна випромінювати лазерне світло - вчені

— 14 червня 2011, 12:22
Фізикам вперше вдалося змусити живу клітину вести себе як малопотужний лазер.

Спочатку за допомогою генної інженерії була отримана клітина, яка здатна виробляти флуоресцентний білок, вперше отриманий з медуз, що світяться.

Потім, закачуючи в такі клітини слабке блакитне світло, вчені змогли змусити їх випромінювати когерентний лазерний промінь зеленого кольору.

Ці дослідження можуть знайти застосування в методах лікування, які використовують світлову терапію, а також у підвищенні якості мікроскопічного зображення, пише ВВС з посиланням на Nature Photonics.

Лазер - це пристрій, що перетворює енергію накачування (світлову, електричну, теплову, хімічну та інші) у енергію когерентного, монохроматичного, поляризованого і вузькоспрямованого потоку випромінювання.

Найчастіше лазери, що зустрічаються в побуті, є твердотільними, в них для генерації світлового пучка використовуються спеціально створені матеріали з особливими оптичними властивостями - такі програвачі компакт-та відеодисків, всілякі сканери і сотні інших пристроїв.

Експерименти, здійснені співробітниками Центру фотомедицини Уеллмана в університетській лікарні американського штату Массачусетс, вперше показали, що живий організм здатний виробляти лазерне випромінювання.

Малті Гетер і Сеук Хюн Юн скористалися зеленим флуоресцентним білком в якості середовища посилення, яка присутня в будь-якому лазері.

Зелений флуоресцентний білок (англ. greenfluorescentprotein, GFP) - білок, виділений з медузи Aequorea Victoria, який флуоресціює в зеленому діапазоні при висвітленні його синім світлом.

Наразі ген білка широко використовується в якості мітки, що світиться, в клітинній та молекулярній біології для вивчення експресії клітинних білків.

Дослідникам вдалося отримати клітки, що виробляють GFP, з культури тканин людської нирки за допомогою методів генної інженерії.

Ці нові клітини потім поміщали між двома крихітними дзеркалами, розділеними на відстань всього 20 мікронів один від одного, де проводилося їх накачування синім світлом.

Після цього вони починали випромінювати слабке синє світло з усіма характеристиками лазерного випромінювання. При цьому клітини зберігали життєздатність протягом всього процесу.

Реклама:

Головне сьогодні