Тест

Українські вчені вигадали "розумну" лампочку та працюють над сонячною підзарядкою

Група фізиків з Таврійського національного університету ім. Вернадського запатентувала диво-вимикач для під'їзду і працює над тим, щоб заряджати мобільні телефони сонячною енергією, пише Сегодня.

Так, учені винайшли модуль таймерного відключення. Вигадали його спеціально для під'їздів та нежитлових приміщень. Цей прилад дозволяє зробити так, щоб світло у під'їзді горіло тільки тоді, коли воно комусь потрібне. Фактично, лампочка реагує на звук кроків і вмикається. Якщо ж протягом 10-ти хвилин у під'їзді тиша - вона вимикається.

Додамо, що такі пристрої давно продаються на ринках. Але заслуга фізиків полягає у тому, що їм вдалося створити пристрій з максимально низькою собівартістю.

Утім, це не єдиний винахід групи вчених. Наразі вони працюють над тим, аби можна було заряджати мобільні телефони за допомогою сонця. Зовсім скоро учені обіцяють запатентувати дуже дешевий прилад для підзарядки мобільного телефону: він буде перетворювати сонячну енергію на електричну.

Але, за словами самих винахідників, підкорити закони природи легше, аніж впровадити власні розробки у реальне життя. Тобто початкові інвестиції можуть окупитися через 30, а то і 50 років. Це, в свою чергу, стало непосильним навантаженням для бюджету вишу.