Україні не загрожують великі природні катастрофи

— 16 червня 2011, 10:30

Новини про вулкани, цунамі, аварії на АЕС останніми роками однозначно посіли провідні місця в телевізійних новинах і на перших сторінках газет.

Фахівці інституту ООН у Бонні вирішили зібрати статистику природних катастроф і техногенних аварій особливо великого масштабу за останні 30 років і скласти індекс ризиків для більшості країн світу, пише Deutsche Welle.

При розрахунку індексу враховувалися географічне розтушування, ситуація з житлом, забезпечення продуктами харчування, рівень бідності в країні.

З'ясувалося, що найбільшому ризику підлягає острівна держава Вануату в Тихому океані. Її індекс ризиків складає 32 відсотки. У Європі "найнебезпечнішою" країною є Нідерланди - більше 29 відсотків.

Україна сповна може "спати спокійно", оскільки знаходиться в самому кінці списку - у неї всього 7,2 % ризиків стати жертвою природної катастрофи. Це лише трохи більше, ніж в Естонії, Мальти та Ісландії.

Але є ще один важливий індекс , який називається "уразливість". Він враховує не лише схильність країни до ризиків, а й здатність подолати наслідки катастроф і аварій. У цьому індексі Україна стоїть на четвертому місці в Європі - майже 42 відсотки. Гірше йдуть справи лише в Молдавії, Албанії і Боснії-Герцеговині.

Краще за всіх готові до боротьби з ризиками північні європейці - шведи й фіни.

Реклама:

Головне сьогодні