"Бебі-бокси" в Чехії врятували вже 48 дітей

— 17 червня 2011, 10:31

Протягом шести років усього в Чехії у "бебі-боксах" врятовано 48 немовлят, із них 29 дівчаток і 19 хлопчиків. Перші, до кого потрапляє новонароджене немовля, – це лікарі та медсестри. Саме вони доглянуть за немовлям, дадуть йому ім’я, розповів Людвік Гесс.

"Бебі-бокс" – це скринька, в якій цілодобово продовж року, взимку і влітку, утримується постійна температура 26 градусів тепла. Всередині він нагадує ліжечко з матрацом. Як тільки дверці до скриньки відчиняються, всередині вмикається світло, пише Радіо Свобода.

"Бебі-бокси" розміщені по всій Чехії, завжди поблизу лікарень, які несуть відповідальність за їхнє утримання. Сьогодні навіть найбільші скептики визнають, що ідея "бебі-боксів" як одного зі шляхів порятунку покинутих дітей себе виправдала.

І найголовніше: кожний "бебі-бокс" під’єднаний до спеціальної цілодобової сигналізаційної системи, яка негайно подасть сигнал лікарям, що до скриньки хтось поклав немовля.

Перший "бебі-бокс" був встановлений у Празі в Міжнародний день захисту дітей 1 червня шість років тому.

Із ідеєю таким шляхом рятувати новонароджених немовлят, яких кидають матері, першим виступив пражанин Людвік Гесс, сам же він спирається на історичний досвід.

"Покинутим і слабким дітям допомагали люди продовж усієї своєї історії. Так що ідея не моя. Перший чеський "бебі-бокс" ми влаштували біля гінекологічної клініки в Празі, і за шість років існування він допоміг врятувати 17 дітей", – каже він.

Сьогодні на теренах Чехії встановлено вже 44 скриньки. За 6 років існування не було випадку навмисного їхнього пошкодження чи зловживання, тобто "бебі-бокси" служать тільки одній меті – врятувати дитину у хвилину скрути, за обставин, коли немовлям не може чи не хоче займатись мати.

Немає потреби кидати дітей десь на вулиці чи виправдовуватись перед чужими людьми за свій вчинок. Немовля у "бебі-боксі" – цілком анонімний акт. Статистика свідчить також, що підкинуті до цих скриньок новонароджені діти переважно доглянуті й здорові, що свідчить, що вагітність і народження відбувались у сприятливих умовах.

Важливість місії, яку виконують нині в Чехії "бебі-бокси", визнали і в Міністерстві охорони здоров’я, і фахівці з Міністерства соціальних справ. А через те практика встановлення нових скриньок розвиватиметься й далі.

Реклама:

Головне сьогодні