Папа Римський відлучив від церкви 29 українських черниць

— 1 липня 2011, 17:18

Папа Римський Бенедикт XVI своїм декретом відлучив від церкви 29 черниць монастиря Святого пророка Іллі в Брюховичах (Львівська область).

Причиною рішення стала відмова монахинь визнавати Папу Римського і церковну ієрархію, а також їх підтримка самопроголошеної Української правовірної грекокатолицької церкви. Українська греко-католицька церква, яка і до рішення Папи була не згодна з діями черниць, тепер має намір домагатися їх виселення з монастиря, пише Комерсант.

Декрет Папи Римського Бенедикта XVI про відлучення від церкви 29 черниць монастиря Святого пророка Іллі Української грекокатолицької церкви (УГКЦ) було видано 29 червня.

Конфлікт між монахинями та генеральним управлінням Святого Василя в Римі, якому підпорядковувався монастир, почався ще в квітні 2007 року.

Тоді священики УГКЦ, громадяни Чехії Антонін Догнал, Роберт Обергаузер, Річард Шпіржік і громадянин України Василь Гітюк створили в Свято-Благовіщенському монастирі села Підгірці Львівської області "Українську правовірну греко-католицька церква" (УПГКЦ) і стали себе називати "Підгорецький монахами".

У свою чергу пан Догнал проголосив себе єпископом і почав проводити богослужіння, під час яких називав Папу Римського Бенедикта XVI та предстоятелів УГКЦ єретиками. За це в травні 2009 року всі вони були відлучені від церкви верховним трибуналом Ватикану.

Ще в листопаді 2008 року черниці монастиря Святого пророка Іллі в Брюховичах публічно заявили про свою підтримку пана Догнала і про підпорядкування синоду єпископів УПГКЦ. Вони відреклися від церковної ієрархії, і розірвали зв'язок з генеральним управлінням Святого Василя в Римі.

Як пояснив промотор (секретар), справедливого трибуналу Львівської архиєпархії УГКЦ Михайло Палій, за церковними канонами ці дії є гріхом, і черниці не можуть належати церкві.

"Ми неодноразово зверталися до них з пропозицією прийняти статут УГКЦ, направили їм два канонічних попередження, але вони проігнорували всі звернення", - зазначив Михайло Палій.

Як розповів Ігор Яців, прес-секретар члена синоду УГКЦ Любомира Гузара (предстоятеля УГКЦ в 2001-2011 роках), на початку 2011 року від імені Любомира Гузара було оприлюднено наступне застереження віруючим:

"Секта Догнала є ворогом нашої церкви, оскільки створили її люди , які називають себе "підгорецьких ченцями, не є католицькими священиками і монахами і відлучені від церкви".

В даний час керівництво Львівської архиєпархії УГКЦ намагається в рамках церковного процесу виселити черниць з будівлі монастиря, оскільки вони відмовляються прийняти декрет папи римського.

Разом з тим в УГКЦ вважають, що сестри і далі будуть проводити свою релігійну діяльність, оскільки в правовому полі церква не може претендувати на власність монастиря і виселяти черниць. "Складність ще й у тому, що половина сестер - громадяни Словенії та Чехії", - уточнила секретар чину Святого Василя Ігнатія Гаврилік.

"Наша декларація до мирян - це заклик до віруючих не брати участь у будь-яких обрядах під керівництвом черниць монастиря Святого пророка Іллі Ми виконали всі канонічні норми і в кінцевому рахунку відлучили монахинь від церкви", - підсумував Ігор Яців.

Реклама:

Головне сьогодні