Врятований хлопчик з "Булгарії" розповів нові подробиці катастрофи

— 15 липня 2011, 14:51

Хлопчик, що знаходився у дитячій кімнаті "Булгарії" і якому вдалося врятуватися, розповів нові подробиці катастрофи на теплоході.

Водолази завершили обстеження приміщень затонулої "Булгарії" і передали її на підйом з дна Куйбишевського водосховища Волги. На поверхню піднято 114 тіл, всі, крім одного, eпізнані. Проте 15 осіб все ще вважаються зниклими без вісті, пише ТСН.

У дитячій кімнаті була страшна паніка, врятуватися можна було через єдиний ілюмінатор.

Розповідь одного з врятованих дітей, 10-річного Динара Абдурахманова, публікує в п'ятницю видання Life News. Він був єдиною дитиною, яка врятувалася з дитячої кімнати, якого підібрав на місці катастрофи теплохід-рятувальник "Арабелла".

Хлопчик досі перебуває в стані найглибшого шоку. Про те, що сталося в музичному салоні "Булгарії", де були замкнені до 50 дітей, він розповів за допомогою психолога.

Динар згадує, що на дитячому святі грала весела музика, проводилися конкурси, всі сміялися. Але раптом підлога різко смикнувся і захиталися стіни. Корабель різко накренився і величезний рояль зі скреготом покотився у бік дітей. Почалася паніка.

"Всі почали кричати і плакати, - розповідає хлопчик, - я теж заплакав, бо не знав що робити, мені було дуже страшно". Несподівано в приміщення увірвався чоловік, розбив вікно і голосно закричав: "Біжіть швидше, стрибайте у вікно, корабель тоне!" Паніка в салоні досягла межі. Перелякані малята кинулися у відчинені двері всією юрбою.

Динара врятувало те, що він стояв поруч з ілюмінатором, який розбив чоловік. Наважившись, він одразу кинувся у воду. Кілька років тому тато навчив його добре плавати, тому у воді він не розгубився, і відплив на достатню відстань від воронки, що утворилася на місці затоплення теплохода.

Однак більшості дітей врятуватися так і не вдалося, і це стало найбільш шокуючим фактом катастрофи. "Російська служба новин" поговорила з матір'ю Кирила, який не дожив одного дня до свого п'ятиріччя.

Марія Чернова розповіла, що довгий час влада намагалися приховувати від родичів інформацію про трагедію, а потім не пускали її до тіла сина, оскільки вона була проти його розкриття. Знаючи, що за законом жінка має право на відмову, вони всіма силами затягували бюрократичні процедури, щоб вона вже не могла ні на що вплинути.

Мама загиблої дитини каже, що "Арабелла", що доставила в Казань основну частину врятованих, не відразу увійшла в порт, а довго стояла при вході. Родичі, які зібралися на березі, були змушені чекати в невідомості, поки тих, що вижили, допитають.

Потім, за словами Марії, різні високі начальники та міністри стали заспокоювати людей. Вони запевняли, що всі вижили, загинули тільки дві жінки. А шість годин вечора надійшла інформація, що президент Медведєв розпорядився надати термінову психологічну допомогу постраждалим і родичам загиблих. Тільки за цією інформацією, через довгих чотири години після аварії люди, які зібралися на пристані, стали здогадуватися, що їм брешуть про тих, що вижили.

Всі чекали катерів, які прибули слідом за "Арабеллою". Але на катерах привезли всього двох врятованих. Вивели хлопчика і чоловіка. "Чоловік був весь у сльозах. З ними поговорити іншим людям не дали, відразу повели", - розповідає жінка.

Марія також розповіла про показання свого свекора. Він говорив, що рятувалася в основному команда, чоловіки виштовхували з плотів жінок, та й взагалі багато хто поводився як тварина. Він також стверджував, що до "Булгарії" екіпажу пропонували інший теплохід, але всі відмовилися.

До дій екіпажу залишається багато питань, і головний з них - чи все вони зробили, щоб допомогти порятунку пасажирів. З 35 членів команди врятувалися 23. У пошуках відповіді на ці питання з ними постійно спілкуються журналісти.

Найголовніше - люди не знали, що рятувальні жилети треба надягати не в каюті, а хапати їх і бігти нагору, звідки можна швидко зістрибнути в воду. Допомагати пасажирам розібратися з рятувальними жилетами повинна команда, в її ж обов'язки входить оббігти всі палуби, щоб ніхто не залишився в каюті і без жилета.

В даний момент йде підготовка до підйому затонулого судна, яким займеться генеральний підрядник - "Подводречстрой", повідомили у прес-службі МНС Росії. Водолазні роботи тривають у районі теплохода.

З Геленджика до ранку п'ятниці, 15 липня, доставлені понтони для підйому теплохода і два насоси для відкачування води. Також до місця події слідують два спецкрани.

Нагадаємо, офіційна причина загибелі круїзного теплохода "Булгарія" поки не названа, однак розглядаються щонайменше шість версій.

У рамках справи про аварію теплохода "Булгарія" затримали гендиректора ТОВ "Аргоречтур", що експлуатувала судно, Світлану Інякіну і старшого експерта Камської філії Російського річкового регістра Якова Івашова. Їх підозрюють у причетності до незаконної організації круїзу, внаслідок чого загинули люди.

Двопалубний теплохід, побудований ще в 1955 році, затонув під час грози з сильним дощем.

Реклама:

Головне сьогодні