ЄС і Грузія домовилися про захист географічних назв

— 19 липня 2011, 16:22

Між Грузією та Євросоюзом було підписано угоду про захист 3 тис. географічних назв сільськогосподарської продукції, виробленої в Європі, а також 18-ти вин, які виготовляються в Грузії, повідомляє УНІАН.

Як вважають експерти, Грузія зробила свій вірний крок на шляху інтеграції в ЄС, підписавши угоду "Про взаємне визнання географічних назв, що використовуються при маркуванні на сільськогосподарській продукції та продуктах харчування".

Це перший в історії подібний документ між Брюсселем та Грузією, який є правовим захистом власності для продуктів. Серед грузинських вин, які увійшли до цього списку значаться такі вина, як кахетинське вино Кіндзмараулі, Ахашені, Хванчкара, Гурджаані, Манаві, Цинандалі, Сапераві, Мукузані та інші.

Дана угода дозволить Грузії експортувати 18 вин в 27 країн Євросоюзу. Це накладає на грузинських виробників певні зобов'язання у забезпеченні міжнародних стандартів якості ЄС. Також, за умовами цієї угоди, до Грузії будуть імпортуватися більше 5 тисяч різних продуктів харчування, виготовлених в країнах-членах Євросоюзу.

Угода увійде в силу в кінці цього року, і буде сприяти не тільки становленню торгових відносин з Євросоюзом, а й розвитку туризму в знамениті грузинські регіони, які славляться своїми багатовіковими традиціями виробництва вина.

Реклама:

Головне сьогодні