Останній шатл повернувся на Землю. Фото

— 22 липня 2011, 11:24

Атлантіс повернувся на Землю, завершивши свою останню космічну місію. Він приземлився у космічному центрі Кеннеді.

На цьому закінчилася не тільки 13-ти денна експедиція, але і 30-річна програма космічних човників НАСА. Атлантіс, так само як і шатли Діскавері і Індевор, йде на відпочинок, пише ЛІГАБізнесІнформ.

Загалом Атлантіс літав у космос 33 рази, зробивши 4848 обертів навколо Землі і подолавши 202 673 974 кілометри. НАСА сподівається, що протягом найближчих кількох років приватні компанії розроблять нові засоби транспортування людей в космос.

Приземлення Атлантіса стало емоційним моментом в історії американської космонавтики. В історію йде ціла епоха освоєння космосу. Крім того, протягом найближчих днів близько 3000 чоловік втратять роботу, в основному серед підрядників НАСА.

Безпосередньо Атлантіс стане експонатом у космічному центрі Кеннеді. Закриття програми космічних човників означає, що протягом найближчих трьох або чотирьох років США не зможуть самі відправляти космонавтів на орбіту. Спочатку МКС будуть обслуговувати виключно російські кораблі Союз.

ВІДЕО ДНЯ

Очікується, що до середини нинішнього десятиліття на ринок космічних подорожей вийдуть відразу декілька комерційних компаній, а НАСА буде просто купувати місця на таких "космічних таксі".

Такий підхід до освоєння космосу дозволить НАСА вивільнити ресурси для розвитку нового ракетоносія і нової капсули з тим, щоб у майбутньому відправляти космонавтів на Місяць, до астероїдів і підготувати експедицію на Марс.

Уже розробляється новий космічний корабель Оріон, новий ракетоносій поки що залишається у планах.

Реклама:

Головне сьогодні