Козир-баби: Топ-10 найкрутіших відомих дружин

Прекрасні, але й водночас сильні половини, вони не пасуть задніх порівняно з чоловіками. Від Елеанори Рузвельт до Клеопатри та Мішель Обами - десятку відомих крутих дружин представляє видання Time.

Про дружину 32-го президента США Елеанору Рузвельт можна сказати так - її сила народилася зі слабкості її чоловіка. Дізнавшись про його подружню зраду, жінка вирішила - далі вона житиме на власний розсуд і більше не гратиме роль аксесуару при своїй владній половині.

Коли в 1921-му році Франклін Рузвельт захворів на поліомієліт і втратив здатність ходити, перша леді фактично стала чоловіковими очима, здійснюючи замість нього поїздки країною.

Говорячи расизм, сексизм чи бідність, вона могла висловлюватись так відверто та палко, як на той час не міг собі дозволити навіть президент.

"Силу, відвагу та впевненість ви здобуваєте з кожною ситуацією, в якій справді поглянули страху в лице", - якось сказала Елеанора.

Шлюб Ізабелли Кастильської та Фердінанда Арагонського був укладений із розрахунку, однак завдяки цьому союзові стало можливим об'єднання Іспанії в єдину могутню державу.

Згідно з численними свідченнями, королева Ізабелла була кремезна та низька на зріст, а ще славилася своєю доброчесністю, побожністю та мудрістю.

Історичні факти говорять самі за себе: за часів її володарювання Іспанія витіснила з Іберійського півострову останнє мусульманське королівство, приборкала Португалію та відрядила в доленосну подорож Христофора Колумба. Галеонами золота й срібла, що надходили до країни в наступні десятиріччя, Іспанія завдячує саме далекоглядності Ізабелли.

У 2003-му році на похороні Джун Картер Кеш, дружини легендарного кантрі-виконавця Джонні Кеша, її падчерка сказала про неї так: "Якби (вміння) бути дружиною було корпорацією, Джун мала б бути її президентом".

Ще дівчинкою Джун і сама стала зіркою кантрі. До шлюбу з Кешем у 1968-му році вона двічі виходила заміж. Разом із Джонні Джун здобула "Греммі", допомогла чоловікові здолати наркозалежність та відучила від біганини по жінках. Також вона стала співавтором одного з найбільших хитів Кеша - "Ring of Fire".

Єгипетську царицю Клеопатру пам'ятають завдяки її сліпучій вроді, розкошам її казкових володінь, а ще її страшній смерті. Увічнене Шекспіром, її ймовірне самогубство овіяне романтичною легендою - сповнена відчаю через бойову поразку коханого Марка Антонія, цариця обрала смертоносний укус змії, аби лише не потрапити в полон до Октавіана.

Із плином віків ім'я Клеопатри перетворилося на синонім зваби, останні ж дослідження явили її світові ще й як дуже мудрого політика.

Екс-губернатора американського штату Аляска називають "Сексі Сара", "Мама Грізлі", у школі ж її кликали "Сара Баракуда". 47-річна Сара Пейлін не боїться зіпсувати свою ідеальну зачіску, коли ганяє на всюдиході, та не соромиться затьмарювати свого чоловіка Тодда - чемпіона гонок на снігомобілях Iron Dog.

В однойменному шоу "Аляска Сари Пейлін" телеглядачі вже мали змогу побачити, як вправно ця жіночка патрає лосося, рубає дерева та полює на оленів.

Одна з найпопулярніших американських телеведучих Еллен ДеДженерес вже здобула за це далеко не одну винагороду "Еммі". В 2008-му році вона побралася зі своєю коханою, актрисою Портією де Россі, яка в 2010-му навіть узяла прізвище своєї половинки.

Нинішня перша леді Сполучених Штатів Мішель Обама нещодавно оголосила: "Я перебуваю в кращій фізичній формі ніж він", маючи на увазі свого чоловіка. Ця жінка веде здоровий спосіб життя сама та затято бореться з дитячим ожирінням у масштабах держави. Ще вона публічно бере на кпини президента, порпається в городі коло Білого дому та не соромиться купувати одяг недорогих брендів.

Лакшмі-бай народилася на початку ХІХ-го сторіччя в шляхетній родині західної Індії. Майбутня "рані" (княгиня) князівства Джхансі ще змалку навчалася бойових мистецтв.

Після смерті чоловіка-раджі та їхнього маленького сина Лакшмі-бай стала одним із керівників Сипайського повстання проти англійців. Вона загинула в бою в віці 22 років. Історії з героїчного життя рані тепер вивчають індійські школярі, в пам'ять про неї в містах країни зведені пам'ятники.

Чоловік Мелінди Гейтс, мультимільярдер Білл є тим, хто змінив уявлення світу про комп'ютери. Вона ж є співголовою їхнього однойменного фонду, найбільшого приватного фонду в світі. Ще Мелінда, яка крім комп'ютерної має ще й економічну освіту, брала участь в розробці Microsoft's Publisher, Encarta та Expedia Programs.

В 2005-му видання Time зарахувало її до трійки людей року - разом із Біллом Гейтсом та учасником U2 Боно.

Екс-дружина скандального американського гольфіста Тайгера Вудса, шведська модель Елін Нордегрен втрималася від того, аби розповісти таблоїдам брудні подробиці спортсменової подружньої зради. Її мовчання було як слід винагороджено, й вона вирушила власним шляхом.

Фото з liveinternet.ru, democraticunderground.com, АР.

Реклама:

Головне сьогодні