Український медик лікує шипінням і писком

— 12 вересня 2011, 12:46

Луганський лікарз кардіодиспансеру Сергій Галайденко створює на комп'ютері унікальну музику - мікс із звичайних мелодій і бінауральних звуків (нечутних для звичайного людського вуха ритмів).

Одні треки, як стверджує медик, допомагають стати урівноваженим, бадьорим, інші рятують від безсоння або стресу і навіть допомагають внутрішнім органам відновлюватися після операцій, пише Сегодня .

"Якщо на одне вухо подати сигнал певної частоти, наприклад, в 300 Гц, а на інше в 310 Гц, то людина сприймає третій звук (биття) з "різницевою" частотою 10 Гц. Це не реальний зовнішній звук, це «похідна» самого мозку, тобто бінауральний звук. Якщо слухати такі звуки через звичайні колонки, то ніякого ефекту не буде. Для цього потрібні стереонавушники", - пояснює композитор в білому халаті, який за допомогою свого ноу-хау вже лікує своїх пацієнтів і близьких.

Як говорить Галайденко, бінауральні звуки можна слухати і окремо від музичного твору, але вони досить важкі для сприйняття - це зазвичай шерехи, шипіння, коливання, писк. Тому за допомогою спеціальної комп'ютерної програми Сергій додає до третього звуку різні мелодії - від класичних до трансових.

Музичною терапією Сергій захопився ще під час навчання: "На другому курсі, коли ми вивчали фізіологію, я зрозумів, що весь світ складається зі звуків, навіть кожен орган людини звучить по-своєму. За допомогою звуків, ритмів і шумів можна впливати на людський організм, на мозок і змушувати їх звучати і працювати правильно".

Кожна область мозку людини працює у власному ритмі, а коли ритм збивається, людина хворіє - виникає безсоння, млявість, знижується працездатність.

"За допомогою музики можна бінауральної змусити всі частини мозку працювати так, як належить природою. Наприклад, якщо потрібно, щоб людина заснув, потрібні повільні ритми - дельта або тета (дельта-ритм - частота від 1 до 4 Гц, тета-ритм - частота від 4 до 8 Гц)", - пояснив лікар.

Зараз у медика-діджея 20 альбомів. Але зловживати і самостійно займатися музикотерапією Галайденко не радить.

"Я якось віщав свою музику по інтернет-радіо. Всі треки йшли наживо, я тут же зводив мелодію, грав, люди слухали. Один з тих, хто прослухав 6 треків підряд, а так не можна, не дуже добре після цього почувався. Потрібно бути обережним", - попереджає Галайденко.

Реклама:

Головне сьогодні