Тест

Українець відсудив у держави 21 тисячу євро за сліпоту

42-річний житель Красноармійська Олег Ошурков відсудив у держави 21 тисячу євро як відшкодування за моральну та матеріальну шкоду, отримані в ході слідчих і судових розглядів вісім років тому.

Таке рішення прийняв Європейський суд 8 вересня цього року, пише Сегодня.

Як розповів сам позивач, у 2003-му його посадили в СІЗО Артемівське за підозрою в нанесенні тяжких тілесних ушкоджень.

"На мене тиснули слідчі, намагаючись вибити свідчення. У СІЗО мене покалічив сусід по камері, після чого я став незрячим. Цей інцидент був також способом вибити з мене визнання", - повідомив екс-шахтар з 16-річним стажем.

За словами Ошурков, протягом трьох днів йому не надали медичну допомогу, незважаючи на термінове направлення окуліста до Донецька.

"У мене було проникаюче поранення ока. До лікарні мене не відвезли, і випустили на час слідства з СІЗО вже сліпого. А через рік мене, сліпого, засудили і посадили до в'язниці як зрячого", - згадує він.

При цьому Ошурков стверджує, що слідчі вимагали у нього 5 тисяч доларів за свободу. З в'язниці житель Красноармійська вийшов через рік, коли його мама після безрезультатних скарг та звернень до місцевих правоохоронних органів дійшла до Києва.

Ошурков випустили з в'язниці достроково в 2005-му, завдяки сприянню омбудсмена Ніни Карпачової. І от на початку цього місяця Євросуд визнав факт відсутності адекватної та своєчасної медичної допомоги, а також відсутність ефективного розслідування.

Як пояснив донецький адвокат Сергій Салов, Україна зобов'язана виплатити компенсацію протягом трьох місяців. Але так як на місцевому рівні позивачеві не вдалося довести провину правоохоронців, останні не понесуть ніякого покарання.

"Рішення Євросуду означає, що гроші (21 тис євро) будуть виплачені потерпілому не з кишені слідчих або керівництва регіонального МВС, а з держбюджету", - пояснив він.

Сам же Олег Ошурков не відчуває себе переможцем: "Зараз я ніде не працюю. Рішення Європейського суду - нісенітниця. Що мені ці гроші, якщо у мене забрали зір?".