Винороби витримують свої вина на морському дні

— 13 вересня 2011, 16:04

Про це повідомляє виданная Whywhywine.

У невеликому містечку Chiavari на італійській Рив'єрі проживає 63-річний П'єро Лугано. Кілька років тому він перестав професійно займатися живописом, і повністю присвятив себе виноробству, в 1978 році відкривши свій власний магазинчик. А 10 років тому він вирішив виготовляти ігристі вина класичним методом з місцевих італійських сортів.

Однак через невеликі розміри власної виноробні, йому ніде було розмістити пляшки з вином для вторинної ферментації. І тоді П'єро звернув свою увагу на морське дно.

Дослідивши дно, він прийшов до думки, що там повна відсутність світла, відповідна температура для процесу ферментації, а також той факт, що тиск води не дозволяє повітрю проникати всередину пляшки. Крім того, невелике хвилювання води дозволяє осадку з відмерлих дріжджів вільно переміщатися по вину.

Спочатку місцеві чиновники заборонили цю ініціативу з розміщенням вина на дні моря, бо обрана виноробом ділянка відноситься до території національного морського заповідника - Area Marina Protetta di Portofino. Однак, про це дізналися в Міністерстві сільського господарства Італії, і П'єро дали "добро".

Наприкінці травня 2009 року в спеціальних сталевих клітках на шестиметрову морську глибину надійшла перша партія вина врожаю 2008 з сортів bianchetta і vermentino для вторинної ферментації. Через 13 місяців вино підняли на поверхню.

Завдяки такій морської витримці йому дали назву - "Безодня". За смаком воно було чудово: в ароматі цедра лимона, сушені пелюстки квітів з тонами запеченого яблука. На смак м'яке, зріле з хорошою кислотністю і мінеральним фінішем. За кольором: золотисто-жовтий колір з зеленуватими переливами.

Наступна партія вина була завантажена в 2010 році, і ось 2 липня її підняли з морського дна. Таким чином, експеримент з морською витримкою пройшов цілком вдало і зараз винороб планує збільшити своє виробництво!

Реклама:

Головне сьогодні