Тест

Джейн Фонда: Десять секретів витонченого старіння

Оскароносна актриса, борець за права жінок та ікона культури Джейн Фонда пережила три невдалі шлюби та зіграла 44 ролі в кіно. У свої 73 роки вона всміхнена, закохана, сяюча, і сподівається навчити інших, як зробити свої зрілі роки найкращими.

Десятьма секретами витонченого старіння зірка поділилася з Forbes.

Думайте про старіння як про підйом по сходах

"Ми маємо змінити свій погляд на старіння. Старе уявлення було таким: ти народжуєшся, в середині життя перебуваєш на піку, а тоді йдеш під ухил до немічності ", - говорить Фонда.

Коли ж ми розглядаємо власне старіння не як спуск, а як підйом, то одержуємо благополуччя та мудрість. Однією з запорук довголіття, запевняє Джейн, є позитивне ставлення, почуття гумору та вдячність.

Думайте про пройдений шлях

"Це тяжко - знати, як іти вперед, якщо ти не знаєш, де побував", - каже акторка.

Сама вона присвятила багато часу спогадам про дитинство, аналізу минулих стосунків, аби краще зрозуміти, ким вона є сьогодні. На думку зірки, завдяки такій "ревізії" свого життя ми долаємо старих демонів та рухаємося вперед.

Облиште перфекціонізм

Як і багато жінок, актриса присвятила значну частину своєї молодості в гонитві за недосяжною "досконалістю". Негативні батькові оцінки призвели до того, що в підлітковому віці Джейн довелося боротися з булімією.

"Як ти можеш бути цілісною, коли намагаєшся бути ідеальною... Мені знадобилося багато часу, щоб це зрозуміти", - зауважує зірка.

Будьте господарями своєї сили

"Я завжди думала, що як я не буду з чоловіком, то перестану існувати", - зізнається Фонда.

Повню мірою усвідомити свою силу та незалежність акторці вдалося лише переживши розлучення в 62 роки.

"Не недооцінюйте себе. Не марнуйте себе", - закликає вона.

Відкривайтеся коханню в будь-якому віці

"Частиною близькості є саморозкриття... Коли я закохалася, я не потребувала чоловіка. Коли нам вдається ввійти в стосунки як цілісна особистість, тоді виникає близькість", - каже Фонда.

Підтримуйте зовнішність

"Інвестиції" в свій зовнішній вигляд допомагають виглядати та почуватися вродливішою, упевнена актриса. Вона свого часу вдалася до косметичної хірургії, щоби під корегувати лінію підборіддя і зону під очима та тим самим позбутися втомленого виразу обличчя.

"Мені набридло виглядати такою, якою я насправді не почувалася", - пояснює вона.

Не припиняйте рухатися

Ніщо настільки не допомагає в літньому віці підтримувати кістки міцними, а сон глибоким, як фізичні вправи - ходіння, розтяжки, піднімання невеликої ваги. Це необхідно й мозкові, наголошує Фонда. Корисні вправи в її виконанні можна переглянути на DVD-дисках

Облиште шкідливі звички

Покинувши курити та скоротивши споживання цукру, обробленої їжі та насичених жирів, ми на роки подовжуємо наше життя, запевняє акторка.

"Ми те, що ми їмо, тепер в більшій мірі, ніж будь-коли", - каже вона.

Із віком спіть більше, а не менше

"Глибокий сон важливий протягом усього життя, але він необхідний, коли ми стаємо старші", - каже Джейн Фонда, чия щоденна порція нічного сну становить 8-9 годин.

Не втрачайте цікавість

"Пізнавайте, хто ви є насправді, щоби стати цілісними людьми. Для цього потрібно багато мужності, бо вся культура каже нам, що ми маємо бути такими, чи іншими.

Намагайтеся бути справжніми, намагайтеся розкрити це. Та лишайтеся зацікавленими. Це значно важливіше, ніж бути цікавими", - говорить актриса.

Усі фото The Daily Mail