Британські хірурги розділили сіамських близнюків. Фото. Відео

— 19 вересня 2011, 10:51

Унікальні операції провели фахівці лондонської Дитячої лікарні на Грейт-Ормонд-стріт, що вважається найкращою дитячою лікарнею у Великій Британії і однією з найбільш передових у світі, пишуть Вести.ru.

Рітал і Рітаг народилися близько року тому у столиці Судану Хартумі. Батьки дівчаток, медики за професією, звернулися до благодійного фонду "Обличчям до світу", який взявся сплатити їх лікування у Великій Британії.

Сіамські близнята та їх батьки прибули до Лондона у квітні. Хірурги з Дитячої лікарні на Грейт-Ормонд-стріт відмовилися від плати за лікування дівчат, проте складна терапія все одно коштувала дорого.

За словами лікарів, 70% сіамських близнят, які зрослись у області голови, вмирають протягом доби після народження, а ймовірність дожити до дорослого віку без операції у них була одна на 10 млн.

Складність операції полягала у тому, що система кровообігу мозку у маленьких пацієнток була спільною. Мозок Рітал наполовину живився кров'ю, яка надходила з організму сестри, тому серце Рітаг не справлялося з підвищеним навантаженням.

Фото The Sun
Завдання хірургів полягало в тому, щоб розділити судини обох дівчаток і створити у кожної з них свою власну кровоносну систему мозку.

Розділення близнят відбувалося у чотири етапи. Дві операції були проведені в травні, третя - в липні (тоді були встановлені спеціальні пристосування - розширювачі тканин).

Вони були потрібні, щоб мозок кожної з близнят почав живитися кров'ю самостійно. Остання операція відбулася 15 серпня, проте лікарі оголосили про успіх лише через місяць, коли остаточно упевнилися в ньому.

За словами медиків, незважаючи на тяжкі випробування, які витримали малята, ознак ураження мозку у жодної з них не спостерігається, і можна сподіватися, що їх чекає нормальне життя.

Реклама:

Головне сьогодні