Тест

Старі дошки зі звалища за рік перетворилися на ікони. Фото

Додому до 85-річної Марії Нефортуни із села Рашівка Полтавської області односельці ходять, як до церкви. І все заради маленьких іконок з ликами Миколая та Ісуса.

Справа в тому, що святі почали з'являтися на старих дерев'яних дощечках після того, як їх з попелища перенесли в будинок, пише Комсомольська правда в Україні .

"До війни наша садиба належала священикові. Стару хату розбомбили німці, довелося поруч нову побудувати. Десь п'ять років тому згорів і сарай священика. Коли ми почали розбирати завали після пожежі, знайшли дві маленькі дощечки, розміром з фотографію 10 на 15. Дуже здивувалися, що вони не згоріли... Зять вирішив їх не викидати", - згадує Марія Нефортуна.

Щось розгледіти на дощечках було неможливо. Вони були тьмяні, жовтуватого кольору і неабияк побиті шашелем. Деревинки віднесли в літню кухню і забули. Поки онуки не знайшли і не почали ними гратися.

"Побачивши це, я взяв одну дощечку в руки і оторопів - на ній з'явилося лік святого! Я відніс її до церкви, освятив, а потім поставив у будинку на найвиднішому місці, біля сімейних фотографій. Сумнівів у тому, що це ікона, вже не було. За кілька місяців на ній чітко відновилося обличчя, руки Миколи Чудотворця, навіть елементи одягу. Причому деякі деталі виявлялися буквально за тиждень..." - розповіві зять жінки.

На дощечці проявився лик Миколи Чудотворця
На другий дерев'яній іконці образ святого ледь помітний. Хто на ній зображений, точно поки не ясно. Але припускають, що це лик Ісуса Христа. У церкву віддавати образки Нефортуни не хочуть, вирішили передавати їхнім дітям, онукам як сімейну реліквію.

"Прояв цих ікон відбувалося на моїх очах. Я добре пам'ятаю, яким тьмяним був святий Миколай, коли ми посвятили цю дощечку, і який він чіткий зараз. Аж світиться! У мене немає сумнівів, що сталося чудо. Відмити або відтерти старі ікони неможливо. З ними такі експерименти не проходять. Вони або поновлюються, або ні. На все воля Божа. Важливу роль відіграють атмосфера в будинку і віра людей, що живуть там", - зауваживнастоятель церкви в Рашівке отець Богдан.