У Європі хочуть подивитися, чи безпечні нові українські паспорти

— 27 вересня 2011, 13:59

Про це сказав німецький євродепутат Ельмар Брок, коментуючи "Deutsche Welle" ухвалення Верховною Радою України закону про запровадження біометричних паспортів.

За словами Брока, євродепутати хочуть якомога швидше реалізувати "visa facilitation" (отримання віз за спрощеною процедурою), але для цього мають бути досягнуті необхідні стандарти з українського боку.

"Тепер треба буде уважно подивитися, що є мінімально необхідним в оздобленні (українських) паспортів, щоб задовольнити вимоги безпеки країн в'їзду. Лише на цій основі може вестись мова про скасування віз", - зазначив німецький євродепутат.

"Паспорт повинен бути настільки прив'язаним до особи та придатним для перевірки, щоб більше не було змоги фальшувати паспорти, щоб можна було відмовитися від віз. Старі паспорти легко піддаються фальшуванню", - сказав Брок.

Окрім того, за його словами, у Європі також звернуть увагу на те, чи не записали до закону про біометричні паспорти, поряд із європейськими вимогами, ще чогось зайвого.

У свою чергу, український депутат від НУНС Юрій Ключковський каже, що невідомо, коли закон про біометричні паспорти набере чинності, бо неясно, підпише його президент чи заветує.

Ключковський зазначає, що, на відміну від країн ЄС, українською паспортною системою завідують "люди в погонах" - тож чи не найбільша загроза нового біометричного паспорту полягає в тому, що він сприятиме "поліцейській державі".

Сам він не підтримав цей закон.

На думку Ключковського, держава може зловживати особовими даними громадян: "Навіть для того, грубо кажучи, щоб фабрикувати необхідні докази".

Як відомо, Верховна Рада 23 вересня ухвалила законопроект, який передбачає впровадження документів, що засвідчують особу і громадянство України і містять біометричні дані особи.

Як очікується, вже з 2012 року в Україні почнуть видаватися біометричні посвідчення особи.

Передбачається, що внутрішні паспорти вже не видаватимуть, їх замінять пластикові посвідчення із чіпом, на якому зберігатиметься інформація про особу. Яка саме, має затвердити своєю постановою Кабінет міністрів.

Найпоширенішими біометричними параметрами є біометричне фото, відбитки пальців та скан райдужної оболонки ока.

Згідно з законопроектом, електронний чіп імплантують і в закордонний паспорт.

Також чіпом має бути оздоблена соціальна картка, за якою оформлюють пенсії та пільги.

Нагадаємо, минулого тижня повідомлялося, що біометричні паспорти коштуватимуть 300-350 грн.

Реклама:

Головне сьогодні