Тест

У Криму обвал цін на фрукти та овочі

На кримських ринках, на відміну від осені минулого року, овочі та фруктипропонують за привабливо низькими цінами.

У Міністерстві аграрної політики і продовольства АРК вважають, що це зумовлено насамперед хорошою врожайністю цього року, пише Сегодня.

"Ціни по низці продуктів у нас в Криму дійсно істотно нижче, ніж у минулому році, і нижче, ніж в інших регіонах України. У першу чергу, це пов'язано зі збільшенням виробництва продукції: наприклад, в нинішньому році збільшаться обсяги овочевої продукції. Незважаючи на те, що тільки розпочато збір фруктових плодів і винограду, ми очікуємо перевиконання минулорічних показників", - зауважив перший заступник міністра Ольга Шевчук.

А ось директор найбільшого на півострові агрогосподарства "Кримтеплиця" Олександр Васильєв вважає, що урожайний рік тут ні при чому.

"Купівельна спроможність нашого населення знаходиться на мінімальному рівні. Коли зовсім мало купують, фермери намагаються знизити ціни. Починаючи з 20 липня і по сьогоднішній день для нас дуже відчутно це падіння. Наше підприємство працює ось вже як два місяці в збиток", - пояснив він.

У міністерстві також вважають, що на зниженні ціни позначаються регулярне проведення сільгоспярмарків. Виробники, які беруть у них участь, утримують ціни на свої товари: їх вартість на 20% менше, ніж у супермаркетах чи на ринках.

Можливість брати участь у щотижневих виїзних заходах - в районах Сімферополя і на підприємствах - привертає фермерів. Кримські виробники, незважаючи на свої проблеми, підтверджують сприятливий ціновий прогноз до кінця цього року.

"Дефіциту ні в чому не буде, цей рік дуже сприятливий для сільгосппродукції. Яблука, груші, овочі різні і зернові - все було на найвищому рівні. Дуже сприятливі погодні умови", - каже Васильєв.

"Що стосується імпорту, то, звичайно, в осінньо-зимовий період він позначається на торгівлі цими фруктами і овочами. Якийсь господар вирішив свої яблука покласти на зберігання і потримати їх до грудня, а в цей період заїжджає неміряна кількість яблук з Туреччини. Люди і купують дешеві турецькі фрукти. А наша людина ж так влаштована, що, маючи обмежені матеріальні можливості, все одно прагне взяти собі пару-трійку помідорів на стіл, хоч до свята, і тут, звичайно, якість відходить на другий план", - додав він.

Господиням такі ціни, природно, на руку, адже гряде сезон закаток, коли продукти купуються оптом. Шевчук зазначає: "На мою особистудумку і грунтуючись на життєвому досвіді, вважаю, що поступове зростання цін почнеться з листопада або грудня".