Собачий рай, або Песик як розкіш

Виявляється, тварини приносять не лише радість для господарів, але й непогані гроші для кмітливих підприємців. В Україні стрімкими темпами відкриваються зоо-салони, магазини, де можна придбати одяг для домашнього улюбленця на будь-який смак і гаманець, зооготелі… Вашого песика готові помити просто у салоні авто, поселити в люкс-апартаментах і навіть організувати для чотирилапого справжнє свято з тортом і надувними кульками.

Чи готові ви взяти за дружину Жучку? – Гав!

В столиці діє унікальне весільне агентство, де долі ваших улюбленців у буквальному сенсі поєднають. "Наречену» одягнуть у весільну сукню, а "нареченого" у фрак. "Молодятам» навіть видадуть свідоцтво про шлюб – не простий листок паперу, а документ з відбитками лапок "наречених".

"В нашому РАЦСі ми вже поєднали дев`ять пар, серед яких були і собаки, і коти, і навіть шиншили!", – розповіла Українській правді. Життя власниця агентства ZooPara Ванда Орлова.

Як зізнається наша співрозмовниця, сама церемонія не з дешевих. Проста реєстрація "молодят" коштує 800 гривень, а "зі всім розмахом" ціна може заокруглитись і до 20 тисяч гривень.

Як додає Ванда, все залежатиме від статків замовника, кількості чотирилапих гостей, гостинців та вартості одягу для "молодят". "Для наших людей така послуга нова і не всі можуть потратити на своїх улюбленців таку суму", – каже вона.

В цілому підготовка до весільної церемонії непроста. "Обов’язково потрібно відвідати салон для тварин, щоб були пам`ятні фотографії з красивими мордочками. Потім необхідно знайти весільний одяг, підібрати страви до святкового меню, продумати місце проведення церемонії. Усе, як у людей!" – каже Ванда Орлова.

Крім того, організатори беруть на себе оздоблення спеціальної весільної арки і заздалегідь знайомлять всіх чотирилапих "гостей" церемонії. В результаті щасливі і домашні улюбленці і їхні господарі.

"Найбільше радості отримують тварини, вони реально відчувають, що це їхнє свято!" – зауважила власниця собачого весільного агенства.

Серед інших послуг агентства – організація Дня народження для свого улюбленця. За бажанням замовника тут складуть сценарій свята і підготують декорації. Якщо йдеться про маленьких собак у кількості до семи учасників, то за це свято доведеться викласти 500 гривень. Якщо ж собак буде восьмеро, а то й більше – 800 гривень плюс святковий торт під замовлення, який часто готують з курячого фаршу чи індички, моркви, шпинату, коричневого рису, яєць і картоплі.

Основними клієнтами Ванди є господарі з маленькими породами. Як пригадує власниця агентства, найяскравішим було святкування Дня Святого Миколая для йорків. Тоді спеціально для песиків запросили Діда Мороза, влаштовували різноманітні конкурси та виступи домашніх улюбленців і роздавали подарунки.

"Востаннє у нас проводили день народження мопсів. На святі були гості-собаки різних порід. Господарі замовили ігрові естафети і розіграші, м’ясний двоярусний торт зі "свічками". Замість справжніх свічок ми ставили міні-ковбаски, які учасники свята з превеликим задоволенням «змели» зі столу", – розповідає Ванда.

За словами нашої співрозмовниці, свято проводили на відкритій площі недалеко від Московського мосту в Києві. За 1,5 години радості для своїх улюбленців господарі заплатили 800 гривень.

"Нам вже кілька разів задавали питання – чи не надаємо ми ескорт-послуги для собак-кобелів. Уявляєте? Чи "дівчаток" за викликом? Але ми поки що не готові до таких пропозицій", – сміється Ванда Орлова.

"Інкрустуємо зуби кристалами Swarowski"

Масаж, фарбування, стрижка, манікюр - усе для чотирилапих улюбленців. SPA-салони для домашніх тварин – цілком новий напрямок у сфері зоо-послуг. Тут чотирилапим друзям зроблять сольові ванни, проведуть ароматерапію, накладуть маски з глини для шерсть, зроблять французький манікюр і навіть декоративну інкрустацію кликів.

"Інкрустацію зубів кристалами Swarovski замовляють приблизно раз в місяць. Вартість такої процедури не захмарна – 250 гривень, але не кожен господар тварини зважиться на таке", – розповіла Українській правді. Життя власниця першого в Україні SPA-салону для тварин Марія Захарченко.

"Крім того маленьким песикам ми цього не проводимо, тільки вагою від 5 кілограм і більше", - додала вона.

Серед інших послуг – пофарбування тварин. "Часто його замовляють, коли, наприклад, чорна шерсть вигоряє на сонці. Іноді замовляють пофарбування в рожевий, синій чи фіолетовий колір. Є такі фарби, які змиваються після першого миття, а є стійкі – до шести місяців", – продовжує наша співрозмовниця.

Господарі навіть можуть замовити пофарбування хвоста чотирилапого улюбленця, кінчиків лап, або ж оригінальні малюнки на тілі собаки.

"Були вишеньки, метелики, коти на тілі собак і навіть знаки плейбоя", – пригадує власниця салону. Таке задоволення коштує від 200 до 700 гривень в залежності від величини собаки.

А ось у ще одному столичному салоні для тварин діє навіть зоо-таксі та дитячий садок для собак та котів.

"Клієнти залишають нам тварину на цілий день, ми поміщаємо її у спеціальний вольєр, годуємо, можемо вигулювати, усе за бажанням господаря", – розповіли Українській правді. Життя у салоні.

"Послуга зоо-таксі діє у нас, якщо у клієнта немає часу привезти та забрати з салону тварину. Тоді домашнього улюбленця перевозимо на спеціальному автомобілі, обладнаному для тварин", - пояснили там.

Як уточнили у салоні, перебування у дитячому садку для тварин обійдеться в середньому в 300 гривень за день, а ось з зоо-таксі оплата індивідуальна в залежності від кілометражу, величини собаки чи інших факторів.

"Готові підстригти вашого песика навіть у полі!"

Все більшої популярності набирає нова послуга – зоосалон на колесах. Спеціально обладнана машина в режимі «швидкої допомоги» виїде на будь-який виклик, щоб покупати чи підстригти вашого улюбленця.

"На сьогоднішній день є мережа стаціонарних салонів, але власники тварин витрачають купу часу, щоб дістатитися туди, стоять у пробках, це стрес і для господаря і для його улюбленця. Ми вирішили полегшити долю таких власників і виїжджаємо до них самі", – розповів Українській правді. Життя власник компанії "Зоохоллівуд" Віктор Ярошинський.

"Ми під’їжджаємо до міського чи заміського будинку власника, та готові хоч у полі надавати послуги з догляду за тваринами! Наші авто обладнання всім необхідним", - додав він.

В салоні є професійна ванна, фен, камера для сушки тварини, своя каналізація і генератор електроенергії.

"Якщо йдеться просто про косметичні процедури, такі як покупати малу собаку, висушити, підстригти кігті, то це триває в межах півтори години і коштує від 270 до 300 гривень. Такі ж процедури з великою собакою можуть тривати і до шести годин", – продовжує Віктор Миронович.

За словами нашого співрозмовника, найбільше клієнтів у них серед власників йоркширських тер’єрів.

Замовляли номер "люкс"?

Якщо власник собаки вирушає у відпустку чи у відрядження або ж просто не має змоги певний час доглядати за своїм чотирилапим улюбленцем, собаку можна довірити професіоналам.

В Україні доволі поширеною стає послуга так званих "зооготелів", де тварину, як і будь-якого постояльця справжнього готелю, поселять у свій номер, нагодують і запропонують всі комфортні умови, які замовить господар.

"У нас для собак є вольєри з хаткою, коти проживають у окремому будинку, кожен у своїй кімнаті", – розповів Українській правді. Життя власник зооготелю Сергій Полторак-Шлапацький.

"Також у нас є номери люкс для собак. Це окремі будиночки з кріслами, коврами, диваном. Перебування пса на добу в ньому коштує 100 доларів. Але номер люкс замовляють не часто", - додав він.

Попитом же користуються звичайні вольєри з хаткою за 100 гривень на добу. Тут собаки можуть проживати від кількох тижнів і до місяців. Найдовше постоялець зооготелю проживав тут рік, – кажуть в готелі.

Для того, щоб поселити собаку, необхідно виконати низку рекомендацій: господарям необхідно передати у готель особисту миску чотирилапого вихованця, іграшку, повідок і якусь річ, яка б нагадувала песику про господаря.

"Це можуть бути навіть штани чи халат власника", – додає Сергій Полторак-Шлапацький.

Тут виконають будь-яку примху клієнта: собаку нагодують, вигуляють, помиють і підстрижуть. Не обділять увагою нікого – є тут і йоркширські тер’єри і навіть кавказькі вівчарки.

"Комусь треба підставляти миску і вмовляти поїсти, когось залишити в спокої. Одні люблять, коли їх гладять, інші – пити воду з шланга", – розповідає наш співрозмовник.

Песик в рамочку

Ще одна доволі нова послуга для власників чотирилапих – професійна фотосесія для їхніх улюбленців. Цим займаються так звані фотографи-анімалісти. Їх в Україні на сьогоднішній день – одиниці. Це стверджує Олена Михайленко, яка не перший рік професійно фотографує собак та котів.

"У нас таке фото мало поширене, практично немає фахівців зі зйомки домашніх тварин. Сьогодні цифрова фототехніка дуже доступна і кожен може назвати себе фотографом, але професіонали в області фото домашніх тварин – це здебільшого власники тварин", – каже вона у розмові з Українською правдою. Життя.

Наша співрозмовниця – щаслива господиня двох мопсів. З них і починалась практика фотографа.

"Фотографуємо з чоловіком і крупні і декоративні породи. Головні наші клієнти – українці середнього класу. Дві години фотозйомки коштують 800 гривень", – розповідає жінка.

Це, за словами пані Олени, може бути і студійна фотосесія і репортажна фотозйомка на природі.

Сама ж фотограф віддає перевагу зйомці на природі: "Ми не стараємось собак ставити чи садити на одному місці. Кажемо господарям: "Грайтеся з собакою, просіть у неї лапу, бігайте!" і обов`язково просимо прихопити з собою якісь ласощі та улюблені іграшки для домашнього улюбленця. І самі бігаємо за ними з фотоапаратом".

Агресивних псів серед "моделей" пані Олени не було. Лише слухняні та люблячі господарів чотирилапі друзі. Втім, не обходилось і без казусів.

"Дуже люблю фотографувати тварин у Києві на ВДНГ. Так от песик під час фотосесії побачив зайця, той пробігав повз нас біля кущів. Пес як кинеться туди! Господар ледве повернув назад!" – пригадує Олена Михайленко.

Прах собаки – на пам'ять господарю

У столиці деякі ветеринарні клініки вже надають ритуальні послуги для наших улюбленців. Оскільки на сьогодні в Києві, на відміну від інших закордонних міст, не існує санкціонованих цвинтарів для домашніх тварин, вашого чотирилапого друга запропонують віддати на легальну кремацію.

"Звичайно, жодна клініка не проводить самовільно кремацію, ми укладаємо договір із фірмою, яка цим займається. За постановою мера Києва Леоніда Черновецького ми маємо право навіть кремувати тварин на Байковому кладовищі. Чи всі це роблять – вже інше питання", – розповів Українській правді. Життя головний лікар ветеринарного центру "Друг" Віталій Романишин.

За словами співрозмовника, вони надають послуги індивідуальної і загальної кремації.

"Індивідуальна кремація – це коли спалюється одна тварина, попіл кладемо в урну, віддаємо господарям. Загальна ж кремація відбувається у випадку спалення багатьох собак з подальшою утилізацією попелу без повернення господарю", – каже Віталій Романишин.

"Вартість цієї послуги може коливатись від 150 до 2000 гривень в залежності від багатьох факторів. Деякі власники собак можуть замовити навіть відеозапис кремації", - додав він.

Сам процес кремації триває від 2 до 2,5 годин, після цього необхідно ще пару годин для охолодження праху.

До слова, з проханням кремувати собаку в центр звертаються доволі часто, втім, як констатує пан Віталій, здебільшого люди все ж воліють самотужки ховати улюбленців.

Фото надані весільним агентством ZooPara, marygroom.com.ua , Віктором Ярошинським, zoohotel.com.ua та фото Олени Михайленко

Реклама:

Головне сьогодні