Інша справа: 10 українців, які знайши себе у новій професії

За матеріалами "Фокус".

Для того, аби змінити життя на краще і почати отримувати від нього задоволення, іноді достатньо просто змінити професію. Змінивши не тільки місце роботи, а ще й професію, можна підвищити шанси на успіх.

Екс-рекрутер Ірина Личак доводить життєвість такої стратегії не словом, а ділом. Ще пару тижнів тому киянка керувала кадровою агенцією, а тепер разом зі своєю командою змінила спеціалізацію. Ірина відкрила агенцію із організації незвичайних подарунків More Emotions, і колеги пішли за нею.

"Чому б не розширити свої можливості і не презентувати себе на ринку праці в новій якості, тим більше, що різні напрямки діяльності можуть перегукуватися і доповнювати один одного", - каже Ірина Личак.

Психолог-профконсультант Тетяна Ленг рекомендує, обираючи собі нову професію, орієнтуватися на суміжні області. На її думку, радикальна зміна можлива лише у виняткових випадках, а необхідна - тільки якщо під час вибору професії було допущено помилку.

"Якщо людина успішна і раптом хоче все почати з нуля, йому має сенс звернутися до психолога, щоб не нашкодити собі, - застерігає вона. - Можливо, в основі прагнення змінити роботу лежить якийсь бар'єр, наприклад, боязнь чи небажання успіху".

Утім, найчастіше необхідність спробувати щось нове виростає не з комплексів і застарілих душевних травм, а зі здорового бажання знайти себе, так що ризикувати й експериментувати можна, не питаючи дозволу у Фрейда.

Солодке життя

Сергій Толбатов, Авдіївка (Донецька область), 45 років
Колишня спеціальність: Травматолог-ортопед
У поліклініці Сергій пропрацював недовго, але його шлях у медицину, що включає медучилище, інститут і інтернатуру, склав 12 років.
Нова спеціальність: Бджоляр

У студентські часи друг розповів, скільки меду вони з батьком зібрали, та ще переклав це в грошовий еквівалент. Зарплата травматолога в 97-му становила 130 гривень. У вдалі дні бджоляр-аматор приносив з ринку 90.

"Щоб працювати лікарем, потрібно було або самому ходити без штанів, або знімати останню сорочку з хворого. Ні те ні інше мене не влаштовувало", - зізнається Сергій.

Вже майже 15 років мед його годує. Ну а лікарі - вони колишніми не бувають. Толбатов дає медичні поради близьким, а якщо хворіють бджоли, згадує знання з фармакології та інфекційним хворобам. Мед виявився корисним не тільки під час вживання всередину: робота з бджолами зробила Сергія спокійним, урівноваженим і у всіх сенсах стабільним - нічого цього медицина не обіцяла.

Цитата: "Якщо проводити аналогію з наукою, у бджільництві я наближаюся до докторського ступеня. Спочатку інтерес до пасіки був меркантильним, тепер маю задоволення просто в тому, щоб спостерігати, як бджоли літають".

Це вам не іграшки
Оксана Скляренко, Київ, 35 років

Колишня спеціальність: Головний консультант з питань міжнародної інформаційної безпеки в інституті при Раді національної безпеки. До 25 років мала дипломи філолога, бухгалтера і держуправлінця.

10 років вивчала імідж України за кордоном, готувала аналітичні звіти для апарату президента. Робота абсолютно влаштовувала. Коли пішла в декрет, додому принесли трудову книжку: інститут ліквідували.

Нова спеціальність: Письменник, художник
Під час вагітності Оксана стала складати казки й малювати. Тепер вона автор і ілюстратор п'яти виданих дитячих книжок. Одна з них - про технологію створення ведмедиків Тедді. Нині Скляренко - затребуваний художник-теддіст: проводить майстер-класи, пише статті для англійських і німецьких журналів із рукоділля. Попереду - збірка казок, які розповідає сину на ніч, і дві книги кулінарних рецептів для дітей.


Цитата: "Як виявилося, я закінчила педуніверситет, щоб викладати технологію виготовлення ведмедиків Тедді. Іноземні мови вивчила, щоб їздити з ведмедиками на міжнародні виставки. А в науковому інституті працювала, щоб навчитися писати - правда, тепер не звіти, а книги".

Як відрізав

Сергій Полунін, Одеса, 44 роки
Колишня спеціальність: Фельдшер, юрист
Закінчивши медучилище, Сергій п'ять років "відкатав" на "швидкій": робота влаштовувала, зарплата - ні. Після армії вступив на юрфак, закінчивши який, п'ять років очолював юридичний відділ в обласному ДАІ. Потім зайнявся приватною адвокатською практикою. У його резюме також є торгівля і будівельний бізнес. Кожній зі своїх професій він присвятив в середньому близько п'яти років.

Нова спеціальність: Різьбяр по кості

Під час подорожі Китаєм Сергія вразили фігурки, вирізані з кістки. Тоді ж він придбав свій перший набір різців. Йому було сорок, і за плечима - ніякого художнього досвіду. Тепер він перетворює на нецке зуби кашалота, бивні слона і мамонта.

Його улюблені персонажі - жаби, дракони, мавпи. Половину своїх творінь із задоволенням роздаровує, решту продає. Нова робота для Сергія - джерело задоволення і привід поіронізувати над собою. Він жартує, що обсяги душевного щастя поки сильно перевершують прибуток, а добре б ці складові врівноважити.

Цитата: "Іноді дивишся на закінчену роботу - і хочеться процитувати Пушкіна: "Ай да сукин син!". Так, адвокатом я отримував задоволення від рішення головоломок, але тут особливі відчуття: своїми руками зробив те, чим можеш реально вразити інших".

Що може жінка

Олена Гончар, Київ, 30 років

Колишня спеціальність: Викладач, Кандидат філософських наук. Сім років пропрацювала в університеті ім. Шевченко.
Нова спеціальність: Футбольний оглядач

У 2006-му, дописуючи дисертацію з Іммануіла Канта, Олена на два місяці закрилася у квартирі. Єдиною віддушиною стали трансляції з чемпіонату світу з футболу. Враження від переглянутих матчів, які Олена викладала в своєму блозі, не залишилися непоміченими. Її запросили на футбольний портал, де вона тепер оглядає матчі англійського чемпіонату.

Філософом Олена примудряється залишатися і зараз, цитуючи у футбольних звітах Маркса і порівнюючи те, що відбувається на полі, з картиною Далі "Спокуса святого Антонія" (сферою її наукових інтересів була філософія мистецтва).

Вона вважає, що філософ і футбольний оглядач повинні вміти за очевидним бачити загадки. А ще, з посмішкою визнає Олена, ці дві професії об'єднує те, що жінки тут не в пошані.

Цитата: "Зі зміною професії я стала більш емоційною, розкутою, а мій стиль одягу - більш вільним. Завдяки новій роботі я побувала в Англії - не тільки на футбольних матчах, але і в музеях, де побачила оригінали картин, про які розповідала на лекціях".

У русі

Євгенія Севрук, Київ, 26 років
Колишня спеціальність: Офіс-менеджер
Перша робота Євгенії відповідала диплому за спеціальністю "адміністративний менеджмент". Але одного разу вона зрозуміла, що кожного ранку прокидається з єдиною думкою: "Боже, знову на роботу".
Нова спеціальність: Учитель танців

Уже 1,5 роки Євгенія заробляє на життя танцюючи: вона викладає сальсу. Танцями захоплювалася ще в початковій школі, але батьки вирішили, що треба зосередитися на навчанні.

Ставши студенткою, негайно записалася в університетський ансамбль. Деякий час навіть примудрялася поєднувати офісну і тренерську роботу. Коли ж на сон часу зовсім не залишилося, зробила вибір на користь танців. Виявивши дефіцит якісної форми для тренувань, Євгенія створила свою лінію танцювального одягу.

Цитата: "У дитинстві, коли я чула від дорослих розмови про те, як вони ненавидять свою роботу, завжди думала: коли виросту, роботу буду любити. І одного разу зрозуміла, що перетворилася в ту саму тітку, яка змушує себе йти в офіс. Так що крок у невідоме зробила сміливо. Зі зміною роботи у мене навіть особисте життя налагодилося".

Спритність рук

Костянтин Гур'єв, Миколаїв, 37 років
Колишня спеціальність: Топ-менеджер
З дипломами математика і економіста Костянтин за сім років зробив кар'єру в українсько-норвезькій компанії - очолив холодокомбінат. Все йшло чудово, поки не зрозумів, що йому більше не хочеться рости і розвиватися на ниві торгівлі рибою.

Тоді ж згадав про свою дитячу мрію вивчитися на військово-польового хірурга, яку тепер трохи скорегував.
Нова спеціальність: Спеціаліст з масажу

Підручники з біології та анатомії завжди були настільними книгами Костянтина. Крім того, він займався східними єдиноборствами, з яких теж дізнавався про будову людського тіла.

Коли років 15 тому у брата захворіла спина, Костянтин допоміг, що називається, "голими руками". Закінчивши Інститут медтехнологий, розробив власну методику ТЕПТ-масажу (тілесно-енергетична психологічна терапія): він добирається до психологічних причин захворювання, корегує поведінкову модель пацієнта і закріплює лікування масажем.

Цитата: "Якщо ви забудете про свою юнацьку мрію, не думайте, що й вона забуде про вас. Коли я перестав торгувати рибою, цього ніхто не помітив, і в світі нічого не змінилося".

Між школою і ковадлом.

Петро Федоряка, хутір Трудолюб (Миргородський район Полтавської області), 47 років
Колишня спеціальність: Учитель

17 років викладав математику та інформатику в школі на Полтавщині. Завзяття виявляв неабияке: його стараннями комп'ютерний клас з'явився ще при Радянському Союзі.
Нова спеціальність: Коваль

З дитинства мріяв про те, щоб чаклувати над розпеченим металом, але говорити про це не смів: батьки вважали таку роботу непрестижною. Ставши вчителем, все ж поставив у дворі горно і ковадло. Вважав це своїм хобі - до тих пір, поки дохід від кузні не став перевищувати вкладення в неї.

Коник Петра - дамаська сталь, технологію кування якої, можна порівняти з приготуванням листкового тіста: це так само непросто, довго, але результат вражає. Сокири і ножі роботи Петра сьогодні відомі і за кордоном. Вчительське минуле коваль не забуває: для кращих учнів з фізики двох шкіл (де навчався сам і в якій викладав) заснував щорічну грошову премію.

Цитата: "Я змінив професію не тому, що бути вчителем мені не подобалося. Просто в школі я повністю реалізував себе і захотів нового поля діяльності. А ковалем я був завжди".

Другою справою – літаки

Анатолій Попенака, Київ, 27 років
Колишня спеціальність: IT-спеціаліст

П'ять років Анатолій пропрацював з комп'ютерами. Весь час проводив в інтернеті, налаштовуючи сервера для компаній по всьому світу. Від серфінгу в мережі відволікався на те, щоб мрійливо поглядати в небо і з жахом - на сусідів по офісу: "Невже і я в 35 років буду так само сидіти за цим же комп'ютером, на цьому ж стільці?"
Нова спеціальність: Пілот

У дитинстві Анатолій мріяв стати пілотом. Але чомусь вирішив, що це заняття - для тих, кого з пелюшок саджають за штурвал. Він стрибав з парашутом, літав (як пасажир) на літаку в аероклубі, але крісло пілота волів офісне - до того моменту, як його дівчина розповіла історію бортпровідника, що вивчився на пілота, і запропонувала спробувати самому.

Освіта тривала більше трьох років, а ліцензія обійшлася в 10 тисяч доларів, так що паралельно з навчанням доводилося продовжувати працювати. Зараз Анатолій - пілот однієї з найбільших українських авіакомпаній.

"Я тепер з посмішкою йду на роботу і з роботи", - розповідає він, прилетівши з Тель-Авіва. У новій професії його приваблює зовсім не адреналін: для цього є гірські лижі і мотоцикл. Його "заводить" захмарна відповідальність, яку він в силах брати на себе.

Цитата: "Раніше, плануючи день, я втискував в графік все що завгодно, окрім відпочинку. Тому спав, коли і скільки доведеться. Тепер здоровий сон - один з моїх обов'язків. Так що якщо мені пора відпочити - нехай весь світ зачекає".

"Не опять, а снова".
Дмитро Клім, Київ, 44 роки
Колишня спеціальність: Лікар, бармен, маркетолог

Дмитро жартує, що схильність до авантюр у нього діагностували ще під час навчання в медінституті, закінчивши який, він два роки пропрацював хірургом в Одесі. Щоб поправити сімейний бюджет, пішов в море: працював барменом на поромі Греція - Італія і на британському круїзному лайнері.

Віртуозне готування коктейлю "Піна Колада" поєднував з обов'язками суднового лікаря. Потім була успішна кар'єра менеджера з маркетингу в українських представництвах найбільших світових фармкомпаній (деякі з них він очолював).

Нова спеціальність: Рекрутер

Одного разу Дмитро дізнався, що солідна фармацевтична фірма шукає менеджера. Запропонував трьох кандидатів зі своїх знайомих. Одного з них найняли, а свіжоспечений хедхантер отримав за цінну голову три тисячі доларів. "Ось вона - золота жила", - промайнуло в голові.

Вже 10 років Дмитро очолює рекрутингове агентство Асtion Group. За цей час зрозумів, що не все так райдужно, як здалося одразу, але у своїй справі не розчарувався. За його словами, всі чотири професії, які він опанував, тримаються на вмінні спілкуватися з людьми і необхідності безперервно вчитися.

Цитата: "Мене завжди дивувало, чому юрист чи банкір за свої знання може отримувати пристойні гроші, а лікар повинен задовольнятися принизливою зарплатою і регулярно чути від пацієнтів питання: "Скільки з нас?" Я не готовий був на нього відповідати".

Це сімейне

Катерина Покровська, Сімферополь, 31 рік

Колишня спеціальність: Банківський працівник

Протягом п'яти років Катерина зробила кар'єру в банку: від касира до начальника відділу. До цього часу накопичилася втома від постійної необхідності слідувати правилам, виконувати вимоги, дотримуватися умовностей.

Бажання порвати з професією не було істеричним: воно визрівало декілька місяців, протягом яких Катерина зібралася з думками і передала справи колегам.

Нова спеціальність: Фотограф

Кинувши банк, Катерина подумувала про те, щоб опанувати веб-дизайн. Але одного разу в будинку з'явився хороший фотоапарат. З тих пір минуло п'ять років.

Зараз вона господиня фотостудії, не тільки знімає сама, а й проводить майстер-класи, що стали ще однією статтею доходу. Банківське минуле здається їй відлюдництвом. Пориваючи з банком, вона мала єдиний тил - нареченого, який давно став чоловіком, а нещодавно ще й залишив кар'єру програміста заради фотографії та сімейного бізнесу.

Дмитро теж встиг випробувати чимало професій: він був інженером у конструкторському бюро, розробляв дизайн меблів і інтер'єрів, власноруч робив ліпнину і настінні розписи, навіть жіночий верхній одяг шив. Не дивно, що в цій сім'ї зміну професії не вважають ні подвигом, ні катастрофою.

Цитата: "Я йшла в нікуди, не маючи ніяких ідей щодо нової роботи. Але, як відомо, щоб відкрилися нові двері, потрібно закрити попередні".

Реклама:

Головне сьогодні